У школах відсторонюватимуть від роботи невакцинованих вчителів: чи вистачить педагогів

08:20, 8 ноября 2021
З 8 листопада невакцинованих педагогів будуть відсторонювати від роботи.
У школах відсторонюватимуть від роботи невакцинованих вчителів: чи вистачить педагогів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На початку жовтня Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) видало наказ «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням», куди, зокрема, включили і педагогічних працівників. Тому з 8 листопада невакцинованих педагогів будуть відсторонювати від праці.

При цьому міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму телеграм-каналі повідомив: принаймні однією дозою вже щеплено 92% освітян шкіл. Обома дозами вакциновані 73,5% педагогів.

Однак державні органи постійно повідомляють про брак педагогів у школах.

На 1 жовтня у державному центрі зайнятості знаходиться 688 вакансій на посади вчителя закладу загальної середньої освіти, 103 вакансії вчителя початкових класів, 103 вакансії вчителів-дефектологів тощо. При цьому середня зарплата для вчителя закладу загальної середньої освіти складає 7018 грн, вчителя початкових класів – 7632 грн, вчителя-дефектолога -  6986 грн.

Тобто вже зараз не в усіх школах закриті вакансії педагогів, а ситуація може ще більше погіршитися при відстороненні від роботи невакцинованих педагогів. Особливо це стосується невеликих міст та сіл, де брак кадрів є доволі відчутним.

«Судово-юридична газета» поцікавилася у виконувача обов’язків голови Державної служби України з питань праці Ігоря Дегнера, яким чином планується вирішити проблему, коли працівники все ж таки не вакцинуються, їх відстороняють, але заміни для виконання їхньої роботи немає. Наприклад, у разі відсторонення вчителя, якому немає заміни у зв’язку із нестачею кадрів.

На це Ігор Дегнера зауважив: «У Кодексі законів про працю всі процедури визначені. І кожен роботодавець знає, як діяти. Інше питання тоді, коли значна кількість працівників буде відсторонена, і зрозуміло, що невелика кількість працівників не зможе покрити їхню роботу. Тому тут питання чисто організаційного характеру, де дійсно взяти цих людей».

За його словами, це питання у законодавстві повністю вирішене.

При цьому сама Верховна Рада зробила чимало задля поширення серед населення рухів проти вакцинації. У березні депутати підтримали законопроект, який зняв відповідальність з виробників вакцин за випадки невдалої вакцинації.

Також активність МОЗ у контексті обов'язкової вакцинації наткнулася на опір громадян.

До Окружного адміністративного суду міста Києва подали позов, в якому просять визнати протиправним наказ МОЗ про затвердження переліку професій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації.

А у Києві люди вийшли на протест проти обов'язкової вакцинації.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати пропонують передбачити обов’язкове страхування при вакцинації.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді