Ким замінять відсторонених невакцинованих держслужбовців та вчителів: відповідь Держпраці

18:32, 4 ноября 2021
Як у Держпраці бачать вирішення проблеми можливої нестачі працівників через вступ в силу наказу МОЗ про обов’язковість вакцинації.
Ким замінять відсторонених невакцинованих держслужбовців та вчителів: відповідь Держпраці
Джерело фото: ukranews.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Державній службі з питань праці не виключають можливість відсторонення значної кількості людей від роботи у зв’язку із вступом 8 листопада в силу наказу МОЗ стосовно обов’язкової вакцинації певних категорій працівників. Разом із тим там вважають, що роботодавець може покласти на інших осіб обов’язки відсторонених невакцинованих співробітників.

Так, виконувач обов’язків голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера на брифінгу 4 листопада за участі Міністерства охорони здоров’я повідомив, що на період відсторонення особи від роботи роботодавець може прийняти рішення на покладення обов’язків виконання іншою особою з відповідною доплатою.

Таку відповідь він дав на запитання журналіста «Судово-юридичної газети». Так, наше видання поцікавилося, яким чином планується вирішити проблему, коли працівники все ж таки не вакцинуються, їх відстороняють, але заміни для виконання їхньої роботи немає. Наприклад, у разі відсторонення вчителя, якому немає заміни у зв’язку із нестачею кадрів.

На це Ігор Дегнера зауважив: «У Кодексі законів про працю всі процедури визначені. І кожен роботодавець знає, як діяти. Інше питання тоді, коли значна кількість працівників буде відсторонена, і зрозуміло, що невелика кількість працівників не зможе покрити їхню роботу. Тому тут питання чисто організаційного характеру, де дійсно взяти цих людей».

За його словами, це питання у законодавстві повністю вирішене.

Згідно із Кодексом законів про працю України, покладання додаткових обов’язків на працівників може здійснюватися за сумісництвом чи суміщенням професій.

Згідно зі статтею 102-1 цього закону, працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Стаття 105 КЗПУ передбачає доплату за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.

Доплату отримують працівники, які виконують додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи. А цю роботу на додаток вони роблять  поряд зі своєю обумовленою трудовим договором основною роботою на тому ж підприємстві, в установі чи організації,

«Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі», - йдеться у статті 105.

Дивіться запис прямої трансляції пресбрифінгу на ПРАВО ТВ.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що планується розширення переліку професій, для яких вакцинація обов’язкова.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області