Чи будуть гроші на українську науку: деталі законопроекту

14:19, 1 февраля 2022
Депутати розкритикували Кабмін за пасивність і байдужість до науки.
Чи будуть гроші на українську науку: деталі законопроекту
Джерело фото: psychologies.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Старі норми, що стосуються розвитку науки і техніки будуть продовжені у цьому році, бо Кабінету Міністрів не зміг затвердити перелік пріоритетних напрямків в науці. Про це йдеться у законопроекті № 6445 про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності, який до парламенту внесли депутати на чолі з Ларисою Білозір. Сам проект був прийнятий за основу і в цілому. За проголосував 271 депутат.

У проекті пропонуються зміни до законів України «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки» та «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні».

У пояснювальній записці, що необхідність прийняття проекту обґрунтовується зокрема тим, що урядовий проект Закону «Про основні засади формування та реалізації пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні» (реєстр. № 6418 від 10.12.2021), який передбачає, що пріоритетні напрями наукової, науково-технічної інноваційної діяльності буде затверджувати Кабінет Міністрів України до кінця 2021 року прийнятий не був, що, відповідним чином, означатиме, що на початок 2022 року в Україні не має чинних пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної інноваційної діяльності в Україні (п. 1 пояснювальної записки). Проект пропонує продовжити правові засади застосування у 2022 році чинних пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності в Україні, які були у минулому році.

На думку Головного науково-експертного управління (ГНЕУ) обидва проекти законів України слід розглядати одночасно, оскільки в них закладаються різні підходи до вирішення питання визначення пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної інноваційної діяльності в Україні (зокрема, проектом реєстр. № 6418 передбачається визнати такими, що втратили чинність з 1 січня 2022 року закони України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні», «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки», а затвердження переліку пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної інноваційної діяльності покласти на Кабінет Міністрів України), у зв’язку із чим прийняття одного з проектів у частині відповідного питання унеможливлюватиме прийняття позитивного рішення щодо іншого проекту.

Під час свого виступу в парламенті депутат від «слуг народу» Роман Грищук обвинуватив Міністерство освіти і науки України (МОН) у зриві запровадження нових норм, зокрема затвердження нових пріоритетних напрямків в науці.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що місцеві бюджети не фінансуватимуть поглиблене вивчення предметів у школах.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду