«Слуги народу» пропонують вибірково підвищити розмір штрафів для автомобілістів: кого це торкнеться

18:00, 8 февраля 2022
В парламенті вирішили підвищити в десять разів штрафи для окремих власників автомобілів.
«Слуги народу» пропонують вибірково підвищити розмір штрафів для автомобілістів: кого це торкнеться
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Власників автомобілів, вартість яких перевищує 85 тисяч доларів, штрафуватимуть у десятикратному розмірі. Про це йдеться у законопроекті № 7026.

про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо підвищення відповідальності на дорозі для власників елітних автомобілів, який до парламенту внесли представники «слуг народу» серед яких Дмитро Соломчук, Андрій Клочко та інші.

У пояснювальній записці зазначено, що метою проекту є підвищення відповідальності на дорозі для власників елітних автомобілів.

Далі автори зазначають, що законопроектом про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо зниження оподаткування соціальних автомобілів та підвищення оподаткування елітних автомобілів серед іншого передбачено запровадження поняття «елітний транспортний засіб» – легковий автомобіль, середньоринкова вартість якого перевищує 375 розмірів встановлених законом розмірів мінімальних заробітних плат (включно). З 1 січня розмір мінімалки в Україні  6500 грн, таким чином елітний автомобіль мають особи, якщо ціна складає 2 437 500 грн. Тобто приблизно 85 000 доларів США.

Далі автори пишуть, що середньоринкова вартість елітних транспортних засобів буде визначатися Міністерством економіки України за методикою, затвердженою урядом. Ці переліки до 1 лютого кожного року будуть розміщуватися Міністерством економіки України на своєму офіційному веб-сайті сайті.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП) та Кримінального кодексу України (КК) та збільшити у 10 разів розміри штрафів, які передбачені КУАП за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, порушенні правил дорожнього руху, вчинені при керуванні елітним транспортним засобом. Тобто штрафувати у десятикратному розмірі будуть за випуск в експлуатацію транспортних та інших пересувних засобів з перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах; порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами; експлуатація водіями транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах; перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху; невиконання водіями вимог про зупинку тощо.

Наприклад, на сьогодні перевищення швидкості в населених пунктах більше ніж на 20-50 км/год карається штрафом у 340 грн, тобто для власників елітних автомобілів ця цифра складатиме 3400 грн за керування без прав доведеться викласти 3400 грн, для елітних автомобілів ця цифра буде 34 000 грн.

Пропонується встановити, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2023 року, але не раніше дня введення в дію Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо зниження оподаткування соціальних автомобілів та підвищення оподаткування елітних автомобілів».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що щодо бізнес-омбудсмена пропонують встановити особливий порядок кримінального провадження.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва