Кабмін збільшить пенсії працівникам БЕБ та НАБУ: деталі

18:20, 16 февраля 2022
Міністерство соціальної політики розробило проект постанови, яка регулює розміри пенсії в НАБУ та БЕБ.
Кабмін збільшить пенсії працівникам БЕБ та НАБУ: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Розмір пенсій працівникам зі спеціальним званням Бюро економічної безпеки (БЕБ) та начальницького складу Національного антикорупційного бюро (НАБУ) буде збільшено. Зокрема, для призначення таким особам пенсій буде зараховано роботу в органах влади і час виконання депутатських повноважень. А розмір пенсії співробітника БЕБ буде визначатися на основі розміру окладу і доплат за 24 останні календарні місяці служби поспіль перед звільненням. Про це йдеться у проекті постанови, яку на засідання Кабінету Міністрів винесло Міністерство соціальної політики на чолі з міністром Мариною Лазебною.

Зокрема, пропонується внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393 Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам, які мають право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», крім військовослужбовців строкової служби і членів їх сімей та прирівняних до них осіб.

Чиновники пропонують прописати, що для призначення пенсій за вислугу років зараховується також служба в державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, Державній кримінально­ виконавчій службі, податковій міліції на посадах начальницького і рядового складу, в Національному антикорупційному бюро (НАБУ), Бюро економічної безпеки (БЕБ) на посадах начальницького складу з дня призначення на відповідну посаду.

Крім того, для призначення пенсій за службу в НАБУ і БЕБ буде зараховано час виконання депутатських повноважень із залишенням на службі, під час перебування в полоні або заручником, якщо полонення чи захоплення заручником не було добровільним.

У разі наявності двох і більше підстав для зарахування  на пільгових умовах до вислуги років, з якої визначається розмір пенсії, одного і того ж періоду служби вислуга років обчислюється за тією підставою, яка дає найбільші пільги.

Для осіб, які мають спеціальні звання в БЕБ та право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсія обчислюється з розміру грошового забезпечення з урахуванням окладу, доплати за спеціальне звання, надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням; щомісячних доплат і премії, що визначаються за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Середня сума щомісячних доплат і премії визначається шляхом ділення на 24 загальної суми цих видів грошового забезпечення за 24 останні календарні місяці служби.

Якщо тривалість служби в БЕБ становила менш як 24 календарних місяці, середньомісячна сума доплат і премії визначається шляхом ділення загальної суми таких видів грошового забезпечення за останні фактичні місяці служби поспіль перед звільненням, починаючи з 24 листопада 2021 р., на кількість таких місяців. При цьому для осіб із спеціальним званням, звільнених у листопаді 2021 р., сума щомісячних доплат і премії визначається на день звільнення із служби з розрахунку таких виплат за повний місяць.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, хто зможе достроково вийти на пенсію.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді