Зеленський змінив умови служби резервістів: на що чекати громадянам

08:20, 17 февраля 2022
Опубліковано указ президента, який регламентує проходження служби у військовому резерві.
Зеленський змінив умови служби резервістів: на що чекати громадянам
Джерело фото: slovoidilo.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Громадян зможуть відправляти проходити службу у військовому резерві у Державній спеціальній службі транспорту. Сама ж служба у військовому резерві лишиться обов’язковою для осіб, які звільнені з військової служби і мають відповідний стан здоров’я і кваліфікації. Про це йдеться  в Указі Президента України. Зокрема, ним внесено зміни в Указ від 29 жовтня 2012 року № 618 «Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України» (зі змінами, внесеними Указами від 6 червня 2014 року № 502 та від 18 травня 2015 року № 274).

Тепер громадян відправлять проходити службу у військовому резерві у Державній спеціальній службі транспорту.

В Указі передбачено, що громадяни проходять службу у військовому резерві в добровільному порядку, а в особливий період особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам, – в обов’язковому порядку. Зараз триває особливий період, тому ті, хто звільнився із служби і має відповідний рівень здоров’я, будуть зобов’язані проходити таку службу.

Цікавою є інша норма. Зокрема, чинною нормою передбачено, що в особливий період на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку зараховуються військовослужбовці, звільнені зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві, - на посади відповідно до їх військових звань. В Указі Володимира Зеленського відсутня норма про «посади відповідно до їх військових звань». Тобто виходить, їх можуть призначити на будь-які посади.

Генеральний штаб встановлюватиме порядок заміщення резервістами військових посад, передбачених штатами воєнного часу, у разі переведення ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту на організацію і штати воєнного часу, а також особливості ведення військового обліку резервістів в органах військового управління, військових частинах, у міських (районних) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

При цьому порядок та обсяги підготовки за військово-обліковими спеціальностями, час та строки проведення підготовки резервістів визначаються:

- Генеральним штабом ЗСУ  для резервістів ЗСУ;

- Адміністрацією Державної спеціальної служби транспорту за погодженням із Генеральним штабом ЗСУ для резервістів Державної спеціальної служби транспорту.

Оповіщення резервістів про їх виклик для виконання обов’язків у військовому резерві буде здійснюватися командирами військових частин (установ) у взаємодії з керівниками відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Для того, аби резервісту отримати первинне офіцерське звання, потрібно буде мати вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра.

Указом передбачено, що резервіст військового оперативного резерву зобов’язаний:

- ознайомитися з наказом командира (начальника) військової частини (установи) про зарахування до військового оперативного резерву під особистий підпис;

- прибути у п’ятиденний строк після звільнення в запас до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік;

- під час вибуття з військової частини (установи) та під час взяття на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки уточнити порядок своїх дій на випадок призову на військову службу;

- зберігати після звільнення і до кінця особливого періоду військову форму одягу, якою він був забезпечений Міністерством оборони України, та в разі призову на військову службу мати її із собою під час прибуття до військової частини;

- у разі зміни місця проживання, порядку оповіщення, сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, освіти, місця роботи, посади або номера телефону повідомити про це відповідному командиру (начальнику) військової частини (установи) та керівнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки в семиденний строк;

- з’явитися у разі оповіщення командиром військової частини або керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки на збірний пункт у строки, зазначені в отриманій повістці (повідомленні).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, хто отримає відстрочку, а кого звільнять від мобілізації в разі повномасштабної війни. 

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду