Рада дозволила європейським авіакомпаніям літати між містами України

12:21, 17 февраля 2022
Депутати ратифікували Угоду про спільний авіаційний простір з ЄС та обіцяють здешевлення авіаквитків для пасажирів.
Рада дозволила європейським авіакомпаніям літати між містами України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила законопроект 0144 «Про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони, про спільний авіаційний простір», який сприятиме здешевленню квитків для пасажирів,  однак фактично не дозволяє українським авіакомпаніям літати між містами ЄС, відкриваючи внутрішні повітряні ворота для авіакомпаній ЄС. За відповідне рішення проголосували 311 народних депутатів.

Метою цієї Угоди є поступове створення САП між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами, що ґрунтується, зокрема, на ідентичних правилах у сфері безпеки польотів, авіаційної безпеки, організації повітряного руху, захисту навколишнього середовища, захисту прав споживачів, систем комп’ютерного бронювання, а також на ідентичних правилах стосовно соціальних аспектів.

Задля створення авіаційного простору підписанти Угоди скасовують всі односторонні адміністративні, технічні або інші заходи, які можуть становити непряме обмеження та мати дискримінаційний вплив на здійснення повітряних перевезень за цією Угодою і утримуються від дискримінаційних заходів у подальшому.

Разом з тим Угода передбачає, що перевізники ЄС можуть літати між містами України. «Авіаперевізники Європейського Союзу також мають право користуватися необмеженими комерційними правами при здійсненні перевезень між пунктами в Україні незалежно від того, чи починаються, чи закінчуються ці перевезення в межах ЄС», - зазначається в Угоді.

Водночас українські авіакомпанії фактично позбавлені такої можливості, оскільки згідно з Угодою «авіаперевізники України мають право користуватися необмеженими комерційними правами при здійсненні перевезень між будь-яким пунктом в Європейському Союзі, проміжними пунктами на території партнерів Європейської політики сусідства та країн ЕСАА, а також в країнах, що містяться в Додатку V до цієї Угоди, за умови, що політ є частиною перевезення, яке обслуговує пункт в Україні».

Як писала «Судово-юридична газета», у лютому 2020 року було підготовлено законопроект про скасування ПДВ для внутрішніх авіарейсів. Однак ця ініціатива не була втілена. Натомість парламентарі вже двічі вносили поправки про зниження ПДВ до 7%, однак провалювали відповідні ініціативи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва