Третьякова вирішила боротися з мобінгом: що це таке і чого чекати громадянам

13:51, 18 февраля 2022
«Слуги народу» розробили законопроект, який має протидіяти цькуванню громадян на робочому місці.
Третьякова вирішила боротися з мобінгом: що це таке і чого чекати громадянам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За цькування на робочому місті працівник отримає право розірвати трудовий договір та отримати виплати вихідної допомоги. Відповідний законопроект № 5748  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці» має розглянути Верховна Рада в першому читанні. Його авторами, зокрема, є «слуги народу» Юлія Гришина та Галина Третьякова.

Законопроектом пропонується визначити мобінг як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, яка змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Типовими ознаками мобінгу (цькування) є:

- повторюваність діяння;

- наявність сторін - кривдник, потерпілий (жертва мобінгу (цькування), спостерігачі (за наявності);

- дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких, зокрема, є заподіяння моральної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

Економічний тиск – нерівна оплата за працю рівної цінності, безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів тощо).

Психологічний тиск – створення ворожої, образливої атмосфери, погрози, висміювання, наклепи, нерівномірний розподіл навантаження і задач між працівниками, що виконують однакову роботу, позбавлення працівника роботи без його звільнення, нерівність можливостей для кар’єрного росту, безпідставний недопуск працівника на робоче місце тощо. Може проявлятись, зокрема, у приниженні гідності працівника, використанні зневажливих зауважень та епітетів, словесній чи невербальній поведінці загрозливого, залякуючого або принизливого характеру, саботажі чи підриві робочої діяльності працівника тощо.

Створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери – ізоляція працівника від трудового колективу, включаючи зміну місцезнаходження робочого місця, незапрошення на зустрічі і наради, в яких працівник зазвичай має брати участь, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця, застосування інших формально нейтральних процедур для виведення працівника з психологічної рівноваги, негативного виокремлення працівника з колективу, утруднення виконання ним своєї трудової функції тощо. Результатом створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери може бути припинення роботи, зниження кваліфікації, позбавлення перспектив кар’єрного зростання, відсутність або зменшення заохочення, зменшення винагороди за працю тощо.

Заходи, спрямовані на запобігання, протидію та припинення мобінгу (цькування), а також здійснення контролю за заходами протидії мобінгу (цькування) будуть зазначатися в колективному договорі.

Працівник отримає право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник чинив мобінг (цькування) до працівника або не вживав заходів щодо його припинення.

Вчинення працівником підприємства, установи, організації мобінгу (цькування) незалежно від форм прояву стане підставою для розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Крім того, припинення трудового договору з підстав мобінгу стане підставою для виплати вихідної допомоги.

Роботодавець зобов’язаний вживати всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров'я працівників, здійснювати профілактику ризиків та напруги на робочому місці, провадити інформаційні, навчальні та організаційні заходи, розробити процедуру надання психологічної допомоги і підтримки постраждалим від мобінгу особам.

У разі ушкодження здоров`я працівника, причиною якого став мобінг (цькування), заподіяна шкода відшкодовується у розмірі понесених витрат на лікування.

У Головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ) зазначили, що необхідно дані визначення мобінгу узгодити із положеннями Закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», який є базовим для регулювання суспільних відносин у цій сфері.

Експерти вказали, що запропоноване у проекті поняття «мобінг (цькування)» вимагає доопрацювання з огляду на таке. На думку ГНЕУ, за своєю суттю мобінг – це складне соціально-психологічне явище, що являє собою тривалий процес цькування (свідоме систематичне здійснення насильства). Особливою ознакою мобінгу є довготривале «відторгнення» працівника трудовим колективом або керівництвом. Розрізняють емоційний, фізичний, економічний, сексуальний, кібермобінг, який передбачає цькування через соціальні мережі, та інші види мобінгу, що мають різні ступені суспільної шкідливості та наслідки для жертви. У проекті також не враховано поділ явища мобінгу на горизонтальний та вертикальний (стаффинг), адже вертикальна модель мобінгу передбачає будь-які відносини підпорядкованості у колективі, а не лише відносини між працівником та безпосередньо власником (уповноваженим ним органом, особою, підприємства, установи, організації), які мають різні цілі, наслідки та, відповідно, вплив на особистість того, кого цькують.

Неприйнятним, на їхній погляд, є визначення мобінгу як «діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу», адже без конкретної вказівки в законі, діяння передбачає як умисну, так і необережну. У той же час, у процесі мобінгу здійснення цькування може бути виключно умисним. Крім цього, не враховується, що «мобінгом» може займатися також як один працівник, так і весь трудовий колектив.

З урахуванням вищевикладеного експерти вказали, що наведена дефініція містить ознаки відсутності правової визначеності, а, отже, не відповідає конституційному принципу верховенства права (у частині забезпечення правової визначеності, ясності і недвозначності норм, як складових цього принципу).

Також експерти вказали, що «навряд чи всі роботодавці (зокрема, малі підприємці) здатні розробити «процедуру надання психологічної допомоги».

Такою, що звужує права працівника, експерти назвали пропозицію виокремити умови відшкодування заподіяної здоров’ю працівника шкоди, причиною якої став мобінг, «у розмірі понесених витрат, пов’язаних з лікуванням», на відміну від чинної норми, яка передбачає, що «шкода,заподіяна працівникам каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням трудових обов'язків, відшкодовується у встановленому законодавством порядку». За такого формулювання працівник позбавиться можливості на відшкодування витрат на реабілітацію, медичні препарати, недоплаченої заробітної плати (внаслідок економічного тиску, зокрема).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Мінсоцполітики пропонують враховувати перекази з-за кордону при отриманні субсидій.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду