Реформа оплати праці державних службовців: у чому суть та коли її запровадять

18:19, 18 февраля 2022
У рамках реформи оплати праці має відбутися зменшення кількості складових зарплати держслужбовців.
Реформа оплати праці державних службовців: у чому суть та коли її запровадять
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Великою проблемою державної служби є оплата праці державних службовців. Зокрема, через її невисокий розмір виникає проблема браку кадрів, а також неконкурентноздатності її на ринку праці. Особливо це стосується розміру оплати праці спеціалістів, а також провідних і головних спеціалістів у регіонах.

За таких умов в Національному агентстві з питань державної служби (НАДС) розробили програму реформування системи оплати праці.

Як пояснила голова НАДС Наталія Алюшина в інтерв’ю «Право ТВ», у кінці минулого року у  рамках реформи відбудеться зменшення кількості складових зарплати держслужбовців.

«Але це не означає її зниження. Навпаки, упорядкування складових дозволить запровадити її чітку, прозору структуру, у якій 70% складатиме посадовий оклад. А варіативна частка (премії та інші заохочення) становитиме 30%. Наразі посадовий оклад у структурі заробітної плати становить лише 30%. Інше – додаткові виплати, надбавки, премії. Ця ситуація створює умови для маніпуляцій і несправедливого ставлення», - відзначила Наталія Алюшина . 

Ще одне важливе нововведення – встановлення розмірів посадових окладів на основі класифікації посад. Це дасть змогу державній службі стати конкурентною на ринку праці та залучати кваліфікованих спеціалістів. 

«Ми прагнемо постійно осучаснювати рівень зарплат. Щороку співставляти рівень оплати типових посад держслужби з приватним сектором під час підготовки схем посадових окладів. Така практика наявна у провідних країнах світу. Держава як роботодавець потребує кваліфікованих фахівців для здійснення своїх функцій. Тож має створювати належні умови. Такий аналіз дозволяє побачити реальну ситуацію щодо оплати праці та встановити орієнтири для держслужби. Звісно, ми розуміємо, що ринковий рівень оплати праці, зокрема на керівних посадах, є для держави недосяжним. Але держслужба має свої переваги, за рахунок яких вона може ставати більш конкурентною», - відзначила голова НАДС,

Здійснення детальних розрахунків стане можливим після класифікації усіх посад державної служби. Її планується завершити до 1 червня 2022 року. При цьому зрости заробітна плата має і у працівників апартів судів, які є державними службовцями.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала повне інтерв’ю голови НАДС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду