Рада запровадить кримінальну відповідальність за незаконне носіння зброї

13:58, 23 февраля 2022
Винних можуть відправити за грати на 10 років.
Рада запровадить кримінальну відповідальність за незаконне носіння зброї
Джерело фото: cbsnews.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт за реєстраційним номером 5709 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень закону України «Про право на цивільну вогнепальну зброю», яким, серед іншого пропонується запровадити штраф чи увязнення за носіння вогнепальної зброї з порушенням порядку. За відповідне рішення проголосували 267 народних депутатів

Законопроєктом пропонується внести зміни до Кодесу про адміністративні правопорушення та встановити, що носіння, зберігання, придбання, передача чи збут цивільної вогнепальної зброї, бойових припасів дозволених законом у цивільному обігу з порушенням встановленого Законом України «Про право на цивільну вогнепальну зброю» порядку -караються штрафом до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

 Ті самі дії, вчинені повторно – караються штрафом до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до трьох років.

За носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, забороненої законом у цивільному обігу винна особа може сісти за грати на термін від трьох до п’яти років. За рецидив, в разі доведення провини, до 10 років в’язниці.

При цьому особи, які добровільно здадуть зброю органам влади будуть звільнені від кримінальної відповідальності.

Також вносяться зміни до статті 36 Кримінального кодексу - необхідна оборона.

Зазначається, що необхідною обороною є застосування сили або вчинення інших дій з метою захисту охоронюваних законом прав, свобод, благ та інтересів особи, що захищається та/або інших осіб, а також суспільних інтересів та/або інтересів держави від суспільно небезпечного, протиправного посягання чи реальної загрози такого посягання шляхом заподіяння шкоди тому хто посягає, задля негайного відвернення чи припинення такого посягання.

Наголошується, що кожна особа має право на необхідну оборону від суспільно небезпечного протиправного посягання або від реальної можливості такого посягання, незалежно від можливості його уникнути та/або можливості звернутися за допомогою до інших осіб чи до органів влади.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», депутати у першому читанні схвалили законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області