Гражданские смогут стрелять без ограничений во врага: Комитет одобрил законопроект Ионушаса

13:36, 3 марта 2022
Гражданское население может свободно применять оружие против оккупантов: законопроект одобрен Комитетом, но как закон пока не принят.
Гражданские смогут стрелять без ограничений во врага: Комитет одобрил законопроект Ионушаса
Источник фото: vitatv.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комитет правоохранительной деятельности Верховной Рады Украины 3 марта единогласно проголосовал за существенное усиление уголовной ответственности за мародерство и снял все ограничения на применение огнестрельного оружия гражданским населением для отражения вооруженной агрессии РФ/другой страны на время военного положения.

Об этом сообщает Верховная Рада Украины в своем телеграм-канале.

Отметим, что этот законопроект еще не принят парламентом.

Речь идет о законопроекте 7120 от 02.03.2022. Авторы Сергей Ионушас, Александр Бакумов и другие депутаты от «Слуги народа».

Ниже приводим текст законопроекта.

Закон України

Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України

Зважаючи на частину першу статті 65 Конституції України, згідно з якою захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України,

Верховна Рада України постановляє:

Стаття 1. У період дії воєнного стану громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України (далі – цивільні особи), можуть брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та отримати вогнепальну зброю і боєприпаси до неї відповідно до порядку та вимог, установленому Міністерством внутрішніх справ України, наказ про затвердження якого, як виняток, не потребує державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

Цей Закон не поширюється на військовослужбовців та осіб, які підлягають мобілізації.

Стаття 2. Застосування цивільними особами вогнепальної зброї, отриманої відповідно до цього Закону, здійснюється аналогічно застосуванню зброї військовослужбовцями під час виконання ними завдань щодо відсічі збройної агресії проти України в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Стаття 3. Цивільні особи не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України.

Стаття 4. Цивільні особи зобов'язані здати отриману ними вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси до неї до органів Національної поліції України не пізніше 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні.

За порушення вимог, передбачених цією статтею, цивільні особи несуть кримінальну відповідальність.

Стаття 5. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування і застосовується протягом дії воєнного стану і 10 днів після його припинення або скасування.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Youtube Право ТВа также на нашу страницу в Facebook, Viber и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду