Верховна Рада прийняла Закон про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану

08:11, 2 апреля 2022
Правила зупинення перебігу строків не тягнуть за собою зупинення дії свідоцтв, патентів, якими засвідчується виникнення прав інтелектуальної власності.
Верховна Рада прийняла Закон про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 квітня Верховна Рада прийняла Закон «Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану» (законопроект №7228), що, на думку авторів, забезпечить захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану.

Так, у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану. У зазначений період надзвичайно важливо створити правові механізми захисту інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності, не допустити втрати прав інтелектуальної власності.

Прийнятий Закон України «Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану» зупиняє перебіг строків, пов’язаних з охороною прав інтелектуальної власності, а також строків щодо процедур набуття цих прав, визначених спеціальними законами України у сфері інтелектуальної власності та підзаконними актами, а також надає можливість управомоченим особам подати документи (заяви, клопотання, заперечення, відповіді, тощо), подання яких вимагається спеціальними законами України у сфері інтелектуальної власності та іншими підзаконними актами, протягом 90 днів від дня скасування воєнного стану, без сплати збору за продовження, подовження чи поновлення відповідних строків.

 Нижче наводимо висновок Комітету, який вніс певні правки до законопроекту перед його ухваленням.

 ВИСНОВОК

на проект Закону України про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану (реєстр. № 7228)

 Комітет з питань економічного розвитку на засіданні 1 квітня 2022 року (протокол № 103) повторно в режимі відеоконференції, в порядку встановленому частиною п’ятою статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», розглянув проект Закону України про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану (реєстр. № 7228 від 30.03.2022), поданий народними депутатами України Іонушасом С. К., Підласою Р. А., Стефанчуком Р. О. та іншими народними депутатами України.

Законопроектом передбачено забезпечити захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 30 березня 2022 року висловлює зауваження до поданого законопроекту.

За результатами обговорення народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення внести проект Закону України про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану (реєстр. № 7228) на розгляд Верховної Ради України, рекомендувати включити його до порядку денного сесії Верховної Ради України і за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому з техніко-юридичними правками і з урахуванням таких пропозицій Комітету:

 Назву та перше речення абзацу першого пункту 1 розділу І законопроекту після слів «воєнного стану» доповнити словами «введеного у зв'язку із збройною агресією Російської Федерації проти України»

 у преамбулі законопроекту слово «військовою» замінити словом «збройною»;

 перше речення абзацу першого пункту 1 розділу І законопроекту після слів «зупиняється перебіг строків» доповнити словами «для вчинення дій»

у абзаці першому пункту 1 розділу І законопроекту слова «та іншими нормативними актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності» - виключити;

 абзац другий пункту 1 розділу І викласти у такій редакції:

«У разі якщо початок перебігу строку продовження дії свідоцтва на торговельну марку, строку продовження чи підтримання чинності майнових прав інтелектуальної власності на об’єкт інтелектуальної власності припадає на день введення в Україні воєнного стану чи на іншу дату під час дії воєнного стану, відповідна дія щодо продовження строку дії свідоцтва на торговельну марку, продовження чи підтримання чинності майнових прав інтелектуальної власності на об’єкт інтелектуальної власності вважається вчиненою особою вчасно, якщо вона вчинена не пізніше 90 днів з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану.»;

 абзац четвертий пункту 1 розділу І викласти у такій редакції:

«Передбачені цим Законом правила зупинення перебігу строків не тягнуть за собою зупинення дії свідоцтв, патентів, якими засвідчується виникнення прав інтелектуальної власності відповідно до законодавства, а також відповідних прав інтелектуальної власності. Під час дії воєнного стану встановлені законодавством права інтелектуальної власності продовжують діяти і реалізуються суб’єктами права інтелектуальної власності у повному обсязі;»

 у тексті законопроекту слова «скасування воєнного стану» замінити словами «припинення чи скасування воєнного стану».

Нижче наводимо текст закону (без врахування вищенаведених правок від 1 квітня).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області