Верховна Рада ухвалила закон про прокурорів-стажистів: тепер 2 роки стажу не треба

13:15, 16 апреля 2022
Парламент ухвалив зміни до закону про прокуратуру, якими випускникам юридичних вишів спростили доступ до професії прокурора.
Верховна Рада ухвалила закон про прокурорів-стажистів: тепер 2 роки стажу не треба
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Генпрокурор Ірина Венедіктова 5 лютого 2021 року запропонувала спростити доступ випускників юридичних вишів та факультетів до професії прокурора.

«Наразі закон вимагає наявність як мінімум дворічного юридичного стажу як обов'язкової умови для зайняття посади прокурора окружної прокуратури. Ми хочемо скасувати це обмеження та запросити випускників юридичних шкіл пройти добір та стати прокурорами», - розповіла Ірина Венедіктова.

А 17 березня 2021 року Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував прийняти за основу законопроект 5158, який таки прибирає із законодавства вимогу для кандидатів у прокурори про наявність стажу діяльності у 2 роки.

«Усі ми знаємо, що ситуація з кадрами і у судах, і у прокуратурі сьогодні складна. Хочу на особистому прикладі сказати таке. Якщо особа після закінчення вишу йде працювати в адвокатуру або в громадський сектор, йому чи їй потім дуже непросто повернутися до професії прокурора.

Тому надання можливості молодим кадрам, які зараз навчаються у всіх юридичних вишах, йти одразу працювати до прокуратури буде дуже гарною підтримкою системи правосуддя. Це позитивно позначиться не лише на діяльності прокуратури, а й на всіх суб'єктах правосуддя», - зазначив заступник голови Комітету, голова Комісії з питань правової реформи Сергій Іонушас.

14 квітня 2022 року Верховна Рада нарешті ухвалила цей законопроект під назвою про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів №5158. Отже, від моменту його внесення пройшло більше року. За цей час текст зазнав змін.

Насамперед, на відміну від положень чинної редакції ч. 1статті 27 Закону, законом виключено вимогу щодо наявності у кандидата на посаду прокурора окружної прокуратури стажу роботи в галузі права не менше двох років.

Вносяться відповідні зміни до Закону України «Про прокуратуру», якими запроваджується в окружних прокуратурах інститут прокурорів - стажистів.

Так, змінами до пункту 19 частини першої статті 15 Закону передбачено, що прокурор - стажист окружної прокуратури є прокурором органу прокуратури.  На нього поширено гарантії матеріального, соціального та побутового забезпечення, передбачені законодавством для прокурорів, правила внутрішнього трудового розпорядку, встановлені для прокурорів.

При цьому відповідно до статті 33-3, якою доповнюється Закон, прокурору-стажисту окружної прокуратури може бути доручено лише здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини, його процесуальні рішення під час здійснення процесуального керівництва підлягають погодженню із старшім прокурором групи прокурорів, а у визначених законом випадках - з керівником органу прокуратури.

Рішення, які він приймає під час виконання інших функцій прокуратури, також підлягають погодженню з керівником стажування.

Прокурору - стажисту забороняється:

  • здійснювати процесуальне керівництво у кримінальнихпровадженняхпротяжкітаособливотяжкізлочини;
  • бути старшим прокурором групи прокурорів;
  • бути залученим до роботи в Офісі Генерального прокурора, обласних та прирівняних до них прокуратурах.

Відповідно до змін до ч. 2 статті 81  Закону заробітна плата прокурора - стажиста окружної прокуратури складається з посадового окладу, що встановлюється в розмірі двох третин посадового окладу прокурора окружної прокуратури, та надбавки за вислугу років.

Отже, з огляду на наведені положення законопроекту, прокурор - стажист окружної прокуратури порівняно із іншими прокурорами системи прокуратури України матиме обмежений обсяг повноважень, зокрема щодо здійснення функцій прокуратури, його рішення підлягатимуть узгодженню із керівництвом, а його заробітна плата буде нижчою, ніж у прокурора окружної прокуратури.

Як вважають у ГЮУ ВР, це значить, що правовий статус прокурора - стажиста окружної прокуратури не є тотожним статусу прокурора системи прокуратури України, а тому положення законопроекту щодо статусу прокурора - стажиста окружної прокуратури не враховують вимог частини п’ятої статті 7 Закону, якою передбачено єдність системи прокуратури України, яка забезпечується єдиним статусом прокурорів.

Крім того, на думку ГЮУ ВР, такі законодавчі пропозиції не враховують положень статей 3 та 5 Закону, якими, зокрема, передбачено, що діяльність прокуратури ґрунтується на засаді незалежності прокурорів, котра передбачає існування гарантій від незаконного політичного, матеріального чи іншого впливу на прокурора щодо прийняття ним рішень при виконанні службових обов’язків та здійснення функцій прокуратури України виключно прокурорами.

В подальших публікаціях «Судово-юридична газета» детальніше зупиниться на змінах, внесених цим законом.

Нагадаємо, раніше ми писали, що 14 квітня ВР ухвалила зміни до Кримінального процесуального кодексу.

Із повним текстом законопроєкту до другого читання можна ознайомитися за посиланням.

Також ми писали, що деякі повноваження слідчих суддів передають прокурорам.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва