Зеленський спростив отримання прихистку та допомоги внутрішньо переміщеними особами

11:40, 29 апреля 2022
Особам, яким завдано шкоди, пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією всі соціальні послуги надаються безоплатно.
Зеленський спростив отримання прихистку та допомоги внутрішньо переміщеними особами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7201 про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану авторства групи депутатів з фракції «Слуга народу», що дозволить пришвидшити надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам на час воєнного стану і, зокрема, прихистку. Відповідний запис з’явився на сайті парламенту.

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, наразі для отримання соціальних послуг(тимчасового проживання, консультування, допомоги-sud.ua) потрібно витратити до 10 днів. Водночас в період воєнного стану громадяни, які перебувають в регіонах ведення активних бойових дій, а також особи, які вимушено переїхали в більш безпечні регіони, і є постраждалими внаслідок шкоди, завданої бойовими діями, потребують термінового прийняття рішення про надання їм соціальних послуг.

«З урахуванням викладеного виникла необхідність внесення змін до діючих законодавчих актів, що регулюють надання соціальних послуг», - зазначається у записці.

Натомість, ухвалений закон передбачає уточнення терміну "малозабезпечена особа". Так, якщо раніше для визначення цього статусу враховувався дохід за останні шість місяців, то після набуття законом чинності будуть враховуватися два квартали, які передують місяцю, що є попереднім до місяця звернення.

Крім цього пришвидшується, серед іншого, процедура отримання прихистку для внутрішньо переміщених осіб. Для цього розширено  повноваження військових адміністрацій в частині управління надавачами соціальних послуг, організації надання ними соціальних послуг і деталізація переліку соціальних послуг, які надаються екстрено (кризові). Серед таких послуг – консультування, надання притулку, догляд, підтримане проживання, короткотермінове проживання, натуральна допомога, транспортні послуги тощо.

Також передбачається, що особам, яким завдано шкоди, пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією всі соціальні послуги надаються безоплатно

Крім цього компенсація за догляд за фізособами призначатиметься і виплачуватиметься внутрішньо переміщеним українцям, якщо у бюджетах сільських, селищних, міських рад передбачені кошти на виплату компенсації з урахуванням чисельності внутрішньо переміщених осіб. Якщо ж такі кошти не передбачені, то визначатиметься право на відшкодування та підтверджуватиметься факт догляду без виплати компенсації.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», регіони отримають субвенцію на підтримку внутрішньо переміщених осіб.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси