Для військових пенсіонерів скасують дискримінаційне обмеження можливості вибору банку: законопроект схвалили за основу

18:05, 22 мая 2022
Верховна Рада схвалила за основу вдосконалення порядку виплати військових пенсій: дадуть обрати інший банк, окрім Ощадбанку.
Для військових пенсіонерів скасують дискримінаційне обмеження можливості вибору банку: законопроект схвалили за основу
Фото: segodnya.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 травня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект 7337 про внесення змін до статті 52 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо вдосконалення порядку виплати пенсій, авторами якого виступают народні депутати Ігор Фріс та ін.

Законопроект надає можливість вибору банку для отримання військових пенсій, бо донині їх можна було нараховувати лише через Ощадбанк.

«Статтею 52 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» передбачено, що:

− пенсіонерам з числа військовослужбовців строкової служби і членів їх сімей пенсії виплачуються органами Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання пенсіонера, незалежно від реєстрації місця проживання (частина перша);

− іншим особам, які мають право на пенсійне забезпечення згідно з цим Законом, пенсії виплачуються органами Пенсійного фонду України через установи ПАТ «Державний ощадний банк України» за місцем фактичного проживання пенсіонера на підставі відповідних документів, що оформляються органом Пенсійного фонду України (частина друга).

Тобто, стаття 52 Закону визначає коло осіб, які перебували на військовій службі, та деяких інших осіб, які мають право на пенсійне забезпечення відповідно до вказаного Закону. Виплачувати пенсію особам, звільненим з військової служби за наявності встановленої законом вислуги на військовій службі (далі – військові пенсіонери), відповідно до частини другої статті 52 Закону має право лише ПАТ «Державний ощадний банк України».

Згідно із роз’ясненнями Пенсійного фонду України, пунктом 19 Порядку надання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.01.2007 № 3-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 15.02.2007 за № 135/13402, орган, що призначає пенсії, оформляє пенсійний лист згідно з Інструкцією з виплати пенсій особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим особам установами ВАТ «Ощадбанк», затвердженою постановою правління ВАТ «Ощадбанк» від 28.12.2006 № 129.

Отже, для військових пенсіонерів, відповідно до частини другої статті 52 Закону, вибір банківської установи для відкриття рахунку для виплати пенсій обмежений лише одним банком – ПАТ «Державний ощадний банк України».

Отже, ПАТ «Державний ощадний банк України» є єдиним банком, в якому військовим пенсіонерам відкривають рахунки, на які органи Пенсійного фонду України перераховують пенсії для подальшої їх виплати.

До внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» Банк залишатиметься єдиним банком, уповноваженим на виплату пенсій військовим пенсіонерам.

Дане питання        вже    було   предметом  розгляду          Антимонопольногокомітету України за зверненнями окремих громадян, військових пенсіонерів (провадження у справі № 129-26.13/218-14), в результаті чого Комітет листом від 21.07.2018 № 130-29/03-7898 звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозиціями щодо надання доручення заінтересованим державним органам розглянути питання щодо внесення змін до Закону у частині можливості вибору банків для виплати пенсій військовим пенсіонерам.

Однак до сьогоднішнього дня, вказане питання так і не вирішене, а тому підлягає законодавчому регулювання шляхом скасування дискримінаційної умови в частині обмеження можливості вибору банку військовим пенсіонерам, як це мають право здійснити інші пенсіонери в Україні.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 52 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», згідно яких скасувати обмеження для інших осіб, які мають право на пенсійне забезпечення згідно з Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», на отримання пенсії виключно через установи відкритого акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» за місцем фактичного проживання пенсіонера», - зазначає у пояснювальній записці Ігор Фріс.

Як повідомила народний депутат, голова партії Олена Шуляк, 16.05.2022 відбулося засідання Головного комітету, на якому було запропоновані додаткові уточнення, а саме:

  • Виплата пенсій, у тому числі додаткових пенсій, доплат, надбавок та підвищень до них, компенсаційних виплат, встановлених законодавством, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, забезпечується за рахунок коштів Держбюджету.
  • Пенсія особам, які мають право на пенсію за цим Законом, виплачується органами Пенсійного фонду України щомісяця, у строк не пізніше останнього числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва