У «Слузі народу» передумали пропонувати розстрілювати дезертирів на полі бою

15:54, 24 мая 2022
Скандальний законопроєкт, яким пропонувалося дозволити розстрілювати дезертирів та солдатів, що не виконують наказ відкликали.
У «Слузі народу» передумали пропонувати розстрілювати дезертирів на полі бою
Джерело фото: onedeal.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», Галина Третьякова та Мар’яна Безугла разом з колегами зареєстрували законопроєкт, яким пропонувалося надати можливість командиру (начальнику) чи його підлеглим в умовах особливого періоду застосовувати зброю щодо військовослужбовця, який, наприклад, відкрито відмовився виконати законний наказ начальника (вчинив діяння, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення, пов’язаного з непокорою), у спосіб, що призведе до смерті такого військовослужбовця.
Після публікації матеріалу стало відомо, що законопроєкт відкликається.

Група депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких голова комітету з питань соціальної політики Галина Третякова відкликали законопроєкт №7351 про внесення зміни до статті 22-1 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України щодо забезпечення можливості припинення кримінальних правопорушень в умовах особливого періоду, яким пропонувалося, зокрема розстрілювати дезертирів під час війни.

Законопроєктом пропонувалося викласти статтю 22-1 Статуту внутрішньої служби Збройних сил у такій редакції: Командир (начальник) в умовах особливого періоду, в тому числі в умовах воєнного стану чи бойовій обстановці, з метою затримання військовослужбовця, який вчиняє діяння, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення, пов’язаного з непокорою, опором чи погрозою начальнику, застосуванням насильства, самовільним залишенням бойових позицій та визначених місць дислокації військових частин (підрозділів) у районах виконання бойових завдань, має право особисто застосовувати заходи фізичного впливу без спричинення шкоди здоров’ю військовослужбовця та спеціальні засоби, достатні для припинення протиправних дій.

У бойовій обстановці командир (начальник) може застосувати зброю чи віддати підлеглим наказ про її застосування, якщо в інший спосіб неможливо припинити кримінальне правопорушення.

Чинна норма передбачає, що командир може віддати наказ про застосування зброї на полі бою для припинення правопорушення. Однак при цьому не допускається вбивство солдатів.

Слід зазначити, що ініціатива з’явилася ще на початку травня, однак її обговорення у мережі почалося лише сьогодні. Ініціатива викликала неоднозначну реакцію, а головне науково-експертне управління Апарату ВР у своєму висновку вказало, що «допустимість» смерті військовослужбовця, який вчиняє кримінальне правопорушення, під час застосування зброї командиром (начальником) чи його підлеглими в умовах особливого періоду (навіть якщо в інший спосіб неможливо припинити кримінальне правопорушення), має бути передбачена лише для тих випадків, коли виникає реальна загроза здоров’ю або життю такого командира (начальника), підлеглого, якому командир (начальник) віддає наказ щодо використання зброї, чи інших осіб». Хоча є ймовірність втратити «докази допустимості» під час бою. Разом з тим, за кілька годин після старту законопроєкт було відкликано.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси