Раді рекомендують заборонити продаж ліків без рецептів

20:59, 29 июня 2022
Пропонується встановити заборону реалізацїі (відпуску) громадянам лікарських засобів, що реалізуються (відпускаються) згідно з вимогами законодавства за рецептом лікаря, з порушенням встановленого порядку, у тому числі без рецепта або за недійсним рецептом.
Раді рекомендують заборонити продаж ліків без рецептів
Джерело фото: Pexels
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації рекомендує Верховній Раді схвалити за основу та вцілому законопроєкт №7444 про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів, що передбачає заборону продажу ліків без рецептів.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 28 закону про лікарські засоби та передбачити, що реалізація (відпуск) громадянам лікарських засобів за рецептом лікаря здійснюється у порядку, встановленому міністерством охорони здоров’я. Забороняється реалізація (відпуск) громадянам лікарських засобів, що реалізуються (відпускаються) згідно з вимогами законодавства за рецептом лікаря, з порушенням встановленого порядку, у тому числі без рецепта або за недійсним рецептом.

При цьому передбачається, що на період дії воєнного стану відпуск рецептурних лікарських засобів, визначених відповідно до підпункту 3 пункту 311 Ліцензійних умов, може бути здійснено без рецепта.

Як зазначається у пояснювальній записці ухвалення законопроєкту «сприятиме  покращенню стану

здоров’я населення через скорочення випадків безвідповідального самолікування».

Крім цього комітет підтримав пов’язаний законопроєкт №7445 про внесення змін до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення встановленого порядку реалізації (відпуску) лікарських засобів, що передбачає підвищення штрафів за продаж ліків без рецептів, однак остаточне рішення щодо внесення цієї ініціативи до сесійної зали ухвалюватиме комітет з питань правоохоронної діяльності, оскільки він визначений головним.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін може з 1 серпня і до кінця війни заборонити продаж антибіотиків без рецептів. Відповідний проєкт постанови подано на погодження до Державної регуляторної служби.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді