Депутати закликають прискорити процес призначення нового керівництва НАБУ та САП

16:16, 11 июля 2022
Парламентарі закликають уряд дозволити одному з членів комісії з обрання керівника САП працювати в комісії з обрання директора НАБУ та завершити процедуру відбору керівника САП.
Депутати закликають прискорити процес  призначення нового керівництва НАБУ та САП
Фото: Офіс Президента
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Голос зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови №7530 про невідкладні заходи щодо забезпечення призначення керівників антикорупційних органів, яким пропонується ухвалити низку рішень, які, на думку авторів прискорять процес призначення нового керівництва Національного антикорупційного бюро та спеціалізованої актикорупційної прокуратури

Проєктом постанови пропонується доручити Кабінету Міністрів України невідкладно «розглянути питання щодо приведення розпорядження Кабінету Міністрів України» від 15 лютого 2022 р. No 148-р «Про затвердження складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро» у відповідність до вимог Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» та виключити з нього норму про набуття повноважень члена комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро України, який входить до складу конкурсної комісії з відбору Спеціалізованого антикорупційного прокурора, лише після його виходу із складу конкурсної комісії з відбору Спеціалізованого антикорупційного прокурора.

Згідно з вказаною постановою один з членів комісії з питань обрання нового диретора НАБУ Драго Кос не може брати участь у процесі відбору наступника Артема Ситника, оскільки вже задіяний у відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокутарури. На думку ж авторів проєкту постанови таке рішення уряду «блокує проведення конкурсу на зайняття посади Директора НАБУ та не передбачена законодавством».

Крім цього парламентарі закликають конкурсну комісію з обрання прокурора САП завершити процедуру добору керівника прокуратури та подати претендента на розгляд генпрокурора задля призначення на посаду.

Як повідомляла «Судово-юридична газета» 15 лютого на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів було ухвалено рішення про затвердження складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Комісія складатиметься із шести осіб. До складу комісії увійшли:

Перший проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Микола Кучерявенко,

Завідувач кафедри кримінального процесу Академії адвокатури України Кирило Легких,

Адвокат, керуючий партнер АО Олексій Савчук, делегований Дніпропетровським НУ ім. Олеся Гончара.

Повілас Малакаускас – екс-директор Служби (спецрозслідування (правоохоронний антикорупційний орган) у Литві) та екс-директор Департаменту держбезпеки Литви.

Карен А. Грінавей – була агентом та керівником слідчих груп ФБР.

Драго Кос – член відбірної комісії із САП, голова робочої групи в OECD. У 2003-2011 роках очолював Групу держав у боротьбі з корупцією, створену Радою Європи.

Разом з тим іншою постановою уряду встановлено заборону на одночасну участь однієї і тієї ж особи в конкурсній комісії з відбору директора НАБУ та САП, а юрист Драго Кос бере участь у відборі керівника САП.

За підсумками конкурсу на посаду керівника САП найбільше балів здобув детектив НАБУ Олександр Клименко. Однак конкурсна комісія не затвердила ці результати.

У свою чергу, однією з вимог ЄС для початку переговорів щодо набуття Україною статусу члена ЄС є обрання нового керівника САП.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде