Военнослужащих, военнообязанных и резервистов будут осматривать на состояние опьянения

08:00, 10 декабря 2022
Военная служба правопорядка в Вооруженных Силах Украины получит новые полномочия.
Военнослужащих, военнообязанных и резервистов будут осматривать на состояние опьянения
Источник фото: armyinform.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как ранее писала «Судебно-юридическая газета», главнокомандующий Вооруженными Силами Украины Валерий Залужный и министр обороны Алексей Резников обратились к спикеру парламента Руслану Стефанчуку и председателю Комитета Совета по вопросам правоохранительной деятельности Сергею Ионушасу, чтобы те срочно зарегистрировали и внесли на рассмотрение Рады законопроект, согласно которому судам будет запрещено назначать более мягкое наказание, чем предусмотрено законом, за ряд военных преступлений. Аналогичный запрет для судов устанавливают в части возможности освободить военнослужащего от наказания с испытанием. Соответствующий законопроект 8271 зарегистрирован в Раде 8 декабря.

Кроме того, по этому законопроекту Военную службу правопорядка наделяют правом проводить осмотр военнообязанных и резервистов во время прохождения сборов, а также военнослужащих на состояние алкогольного, наркотического или иного опьянения или пребывания под влиянием лекарственных препаратов, снижающих их внимание и скорость реакции, а также использовать в случаях, определенных законом, специальные технические средства для проведения такого осмотра.

Хто та як буде оглядати

А у Кодексі про адмінправопорушення з’являється нова стаття 266-1 «Огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції»

Зокрема, огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, щодо яких є підстави вважати, що вони у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції виконують обов’язки військової служби або перебувають на території військових частин, проводиться посадовою особою, уповноваженою на те начальником органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України або командиром (начальником) військової частини (установи, організації, підприємства, закладу, підрозділу), іншого утвореного відповідно до законів України військового формування, а також правоохоронного органу спеціального призначення, з використанням спеціальних технічних засобів та тестів.

Огляд на стан сп’яніння військовозобов’язаних та резервістів, а також військовослужбовців щодо яких є підстави вважати, що вони у стані  сп’яніння перебувають на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення) та в заборонених законом інших місцях, проводиться посадовою особою, уповноваженою на те начальником органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, з використанням спеціальних технічних засобів та тестів.

У разі незгоди на проведення огляду уповноваженими особами з використанням спеціальних технічних засобів та тестів або у разі незгоди з його результатами, огляд проводиться в закладах охорони здоров’я.

Перелік закладів охорони здоров’я, яким надається право проведення огляду  затверджується управліннями охорони здоров’я місцевих державних адміністрацій.

Проведення огляду в інших закладах забороняється.

Складення висновків у закладі охорони здоров’я за результатами огляду  проводиться у присутності посадової особи, уповноваженої на те начальником органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України або командиром (начальником) військової частини (установи, організації, підприємства, закладу, підрозділу), іншого утвореного відповідно до законів України військового формування, а також правоохоронного органу спеціального призначення.

Під час проведення огляду з використанням спеціальних технічних засобів та тестів уповноважена посадова особа застосовує спеціальні технічні засоби відеозапису, а в разі їх відсутності або неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків. У випадку застосування спеціальних технічних засобів відеозапису, матеріали відеозапису обов’язково долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.

Автор: Наталя Мамченко

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду