В Верховной Раде планируют урезать пенсионное обеспечение судей КСУ

12:45, 27 января 2023
В Комитете Галины Третьяковой считают целесообразным сократить пожизненное денежное содержание судьям КСУ.
В Верховной Раде планируют урезать пенсионное обеспечение судей КСУ
Фото: ccu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 января 2023 года Комитет Верховной Рады по социальной политике рассмотрел проект Закона о внесении изменений в статью 27 Закона Украины «О Конституционном Суде Украины» об урегулировании пенсионного обеспечения судей Конституционного Суда Украины №8321. Авторами законопроекта выступают народные депутаты Антонина Славицкая и Анатолий Бурмич. В ходе рассмотрения народные депутаты Украины – члены Комитета подвергли сомнению справедливость действующих норм законодательства, согласно которым пенсия судей Конституционного Суда Украины составляет 50% вознаграждения такого судьи.

«Середній розмір щомісячного утримання суддів у відставці перевищує 150 000 грн. Розмір щомісячного утримання одного судді Конституційного Суду у відставці рівнозначний пенсії 70 пенсіонерів (у мінімальному розмірі) або 20 пенсіонерів військовослужбовців», - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

За словами Голови Комітету Галини Третьякової, «мати середню пенсію у розмірі 150 тисяч на місяць в умовах воєнного стану за рахунок коштів єдиного соціального внеску – на мою думку, не є нормальним та справедливим до громадян, які сплачують такий внесок і отримують пенсії в десятки разів менші».

За її даними, середня пенсія в Україні за останніми даними складає 4370,45 гривень.

З метою зменшення соціальної напруги в суспільстві, автори законопроекту №8321 пропонують внести зміни до Закону України «Про Конституційний Суд України», зменшивши розмір пенсійного забезпечення суддів Конституційного Суду України до 30% винагороди такого судді.

«Як члени соціального Комітету ми маємо підтримати даний законопроект. Треба зробити якісну та ефективну соціальну систему. Щоб, як мінімум, була соціальна справедливість», - зазначив у своєму виступі голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Сергій Гривко.

Тож, підтримуючи положення законодавчої ініціативи, Комітет вирішив рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, що визначений головним в опрацюванні цього законопроекту, за підсумками розгляду рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва