Евакуація українців з Уханя: коментарі соцмереж

10:40, 21 февраля 2020
Протягом 14 днів евакуйовані перебуватимуть в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю та безпеки.
Евакуація українців з Уханя: коментарі соцмереж
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 лютого літак з евакуйованими громадянами з Уханя приземлився в Харкові. На борту літака, окрім 22 осіб — членів екіпажу і супроводжуючого медичного персоналу, прилетіли 72 пасажири: 45 громадян України та 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Рики, Чорногорії, Панами та Ізраїлю).

Володимир Зеленський у своєму Telegram-каналі запевнив, що Україна вживає безпрецедентні заходи безпеки щодо недопущення проникнення коронавірусу.

«Коли Франція евакуювала людей з Уханя і їх привезли в одне з міст, реакція у мешканців цього міста була одна: вони турбувалися про життя і здоров’я своїх співгромадян, співчували тим, хто опинився у складній ситуації. Навіть у Казахстані, коли наш літак з Уханя сів на дозаправку й доправив казахстанського громадянина, не було жодних протестів і блокувань. Навпаки, всі дякували й раділи, що людина нарешті вдома.

На жаль, не всі з нас можуть пишатися такою ж людяною реакцією. Спроби перекрити траси, блокувати госпіталі, не пустити громадян України в Україну – цим ми показуємо далеко не найкращий бік нашого характеру. Особливо якщо врахувати, що більшість пасажирів — люди, яким менше 30 років. Для багатьох з нас вони — майже як діти.

Українець завжди залишається українцем. Тимчасове перебування в Ухані або еміграція до Канади не робить його чужим для своєї країни».

Спеціальним транспортом ДСНС України в супроводі та під охороною поліції евакуйованих було доправлено на територію медичного центру Національної гвардії України «Нові Санжари» у Полтавської області. Протягом 14 днів вони перебуватимуть в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю та безпеки.

Однак у Нових Санжарах відбулися масові протести та мітинги проти розміщення евакуйованих із Китаю на території санаторію. Протестувальники навіть побили вікна в автобусах, де знаходилися евакуйовані.

Соцмережі миттєво відреагували на ситуацію.

Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька повідомила, що відбуватиме двотижневий карантин разом з евакуйованими українцями.

«Я прийняла рішення приєднатися до людей в обсервації. Разом з ними я проведу наступні 14 днів в одному приміщенні, в тих самих умовах. Сподіваюсь, що моя присутність заспокоїть як тих, хто знаходиться в Нових Санжарах, так і решту країни.

Ми ретельно готувалися до евакуації та підготували безпечні умови перебування в обсервації, врахувавши всі стандарти ВООЗ та практику інших країн, які здійснили евакуацію своїх громадян з Китаю.

Ще раз хочу наголосити: ці люди  наші співвітчизники, вони нам не чужі. Ми живемо в одній країні та мусимо дбати про їхнє здоров’я і безпеку.

Те, що відбувалося сьогодні, та паніка і несприйняття, негатив та агресія дуже мене вразили. Ще більше вони вразили людей, евакуйованих з Китаю. Тому прошу вас висловити їм слова підтримки і подяки за те, що вони погодились провести в ізоляції два тижні задля безпеки нас усіх.

Сподіваюсь, що моя персональна поведінка сприятиме втихомиренню ситуації та примиренню. Це необхідно нам усім».

Реакція соцмереж на вчинок Зоряни Скалецької була неоднозначною.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що декількох громадян не пустили на борт в Ухані, оскільки в них була підвищена температура. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду