В ЄРДР не будуть вноситися всі заяви про злочини: реакція соцмереж

13:03, 28 августа 2020
Соцмережі коментують новий законопроект від народних обранців.
В ЄРДР не будуть вноситися всі заяви про злочини: реакція соцмереж
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 серпня в парламенті зареєстрований проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України в частині забезпечення реалізації функцій прокуратури № 3009а.

Як відзначають автори законопроекту, він спрямований на реалізацію змін до Конституції, які 2 червня 2016 року Верховна Рада внесла в частині правосуддя.

Однак є й інші новації. Зокрема, законопроект побічно обмежує можливість реєстрації заяв про злочини в Єдиному реєстрі досудових розслідувань­­. Пропонується запровадити додаткову умову – така заява має містити «достатні дані про обставини, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення».

Так, в проекті передбачено, що слідчий, дізнавач, прокурор «невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, що містять достатні дані про обставини, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, почати розслідування і через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань».

Також передбачено, що відмова в прийнятті та реєстрації заяви або повідомлення про кримінальне правопорушення, що містить достатні дані про обставини, які можуть свідчити про вчинення кримінального злочину, не допускається.

У КПК пропонується встановити визначення заяви, повідомлення про злочин. Так, згідно із проектом, «заява, повідомлення про кримінальне правопорушення – усне чи письмове звернення фізичних або юридичних осіб, службових (посадових) осіб органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, що містить достатні дані про обставини, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення».

Новий законопроект викликав бурхливу реакцію у користувачів соцмереж.

Раніше ми детально аналізували зазначений законопроект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки