Рада суддів проводить чергове засідання, текстова трансляція

15:00, 1 ноября 2018
На порядку денному, серед іншого, питання щодо скликання позачергового з’їзду суддів.
Рада суддів проводить чергове засідання, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 листопада 2018 року Рада суддів України проводить чергове засідання. Загалом на порядок денний винесено 6 питань, і перше з них стосується скликання XVI позачергового з'їзду суддів України та організаційних заходів для його підготовки і проведення.

Окрім того, члени РСУ планують затвердити зразки мантії судді місцевого та апеляційного суду, обговорити проблемні питання запровадження та забезпечення функціонування підсистеми електронного суду Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та, врешті, визначити кандидатури від Ради суддів до складу робочої групи для напрацювання спільних етичних правил юристів, що беруть участь у процесі здійснення правосуддя.


На цьому засідання Ради суддів завершено. Наступне відбудеться у понеділок, 19 листопада.


17.05 РСУ перейшла до розгляду питання щодо створення робочої групи для напрацювання спільних етичних стандартів суддів, прокурорів та адвокатів. За попередньою домовленністю, до складу групи не будуть включати голів відповідних рад. Представниками РСУ в спільній робочій групі будуть: Єгор Краснов, Оксана Марченко, Олена Журавська, Вікторія Чебан, Олексій Котеньов.


16.53 До 19 листопада Державна судова адміністрація має проінформувати РСУ про стан впровадження ЄСІТС, графік уведення її в дію та щоб визначити кадрові та матеріально-технічні потреби судів. Сканування документів припиниться на два тижні. 

Подальший розгляд цього питання відкладено на наступне засідання РСУ.


16.49 «У мене два бажання: запровадити електронний суд в максимально короткі строки і не вчиняти дій, які заважають цьому процесу. Нам потрібно зосередитись на тому, аби сприяти впровадженню цієї системи», — заявив О.Ткачук.


16.41 «Ми не говоримо про те, що не хочемо впровадження ЄСІТС. Мова йде про те, що це робити треба поступово: провести тендери, закупити нову техніку, оскільки та, що є наявною у судах, не зможе впоратись із таким обсягом роботи», — зазначив А.Жук.


16.39 Члени РСУ констатують, що чіткого плану дій щодо впровадження ЄСІТС у ДСА немає, оскільки ані змін у штатній чисельності апаратів судів, ані необхідної кількості техніки немає, як і достатнього часу для виконання поставленого завдання щодо сканування документів. Крім того, підготовчі етапи відбувалися в нелогічному порядку: спочатку було закуплено певну кількість техніки і тільки потім — піднято питання щодо обсягу матеріально-технічних потреб судів.


16.16 В.Чорна запропонувала колегам звернутися до Державної судової адміністрації з вимогою скасувати її листи в частині зобов’язання судів здійснювати скасування матеріалів справ та рекомендувати визначити потреби судів у матеріально-технічному забезпеченні та штатну чисельність працівників апарату.


16.10 Наразі РСУ обговорює запровадження та забезпечення функціонування системи «Електронний суд».

Необхідність сканування матеріалів справ, на переконання членів РСУ, не повинна стати додатковою перешкодою для ефективного здійснення судочинства. Валерія Чорна, зокрема, зазначила, що наразі відсутні достатні передумови для запуску роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з 1 січня 2019 року, а тому і сканувати справи та переводити їх в електронну форму нині немає потреби.

«Державна судова адміністрація повинна провести певні підготовчі заходи: забезпечити суди комп‘ютерною технікою та організувати навчання працівників апарату суду та самих суддів роботі з ЄСІТС», — вважає В.Чорна.


15.38 Вадим Бутенко повідомив, що підготовчі заходи до проведення з‘їзду вже почались: 19-20 грудня 2018 року він проходитиме у конгрес-холі готелю «Президент».


15.32 РСУ звернеться до ВРП із запитом стосовно заповнення штатних посад апеляційних судів, для ухвалення рішення щодо кількості делегатів на з‘їзд.

До 26 листопада місцеві загальні суди мають провести збори для обрання делегатів шляхом таємного голосування.


15.21 Член РСУ Андрій Жук заперечив проти визначення 20 грудня резервним днем. На його думку, з‘їзд має проходити впродовж двох повних днів.


15.16 Рада суддів почала обговорення питання щодо скликання позачергового з’їзду суддів для дообрання 2 членів Вищої ради правосуддя. На минулому з’їзді цього зробити не вдалося, тому ці посади наразі є вакантними.

Крім того, голова РСУ зазначив про необхідність обрання ще двох членів ВРП, які замінять на посаді тих, чиї повноваження спливають у 2019 році. Олег Ткачук запропонував орієнтовну дату з’їзду — 19 грудня з резервним днем 20 грудня.

Нагадаємо, попереднє засідання РСУ відбулося 26 жовтня. Детальніше про те, які питання розглядала Рада та які рішення були ухвалені за підсумком обговорення, читайте в публікації «Судово-юридичної газети».

Автор: Ольга Туева
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси