Суддя Верховного Суду висловилася про заморожування суддівських зарплат

12:43, 8 ноября 2018
Проект закону № 9258 суперечить суті судової реформи, яка запроваджена в Україні.
Суддя Верховного Суду висловилася про заморожування суддівських зарплат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 листопада 2018 року до Верховної Ради України подано проект Закону № 9258 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яким запропоновано одну зміну: «Підпункт 3 пункту 24 розділу XІІ «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону — виключити. Одне слово — «виключити», і все.

Виключити норму, відповідно до якої розмір посадового окладу судді становить з 1 січня 2019 року : а) для судді місцевого суду — 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;

б) для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду — 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

«І здавалося б, чому мене хвилює цей законопроект, адже я суддя Верховного Суду, і про мою заробітну плату в ньому не йдеться? Хвилює, тому що, з моєї точки зору, цей законопроект суперечить суті судової реформи, яка запроваджена в нашій країні», — написала Алла Лесько на своїй сторінці в Facebook.

На думку Лесько, суттю і результатом судової реформи є досягнення і забезпечення якісного відправлення правосуддя в першу чергу судами першої й апеляційної інстанцій, оскільки розгляд переважної більшості справ закінчиться саме в цих інстанціях.

«Дозволю собі не погодитися з тим, що прийняття закону №9258 не матиме впливу на інтереси окремих верств населення, об’єднаних спільними інтересами, суб’єктів господарювання тощо. Також не погоджуся з тим, що законопроект не містить ризиків вчинення корупційних правопорушень, адже невисока заробітна плата судді, в провадженні якого перебувають справи про стягнення боргів за кредитними зобов’язаннями на мільйони гривень, а то й доларів; поділ майна та захист інших майнових прав, потенційно може спокушати когось із учасників справи зробити судді «вигідну» пропозицію», — додала суддя.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Міністерство фінансів пропонує зменшити суддівські посадові оклади. За рахунок заощаджених грошей урядовці обіцяють забезпечити соціальний захист населення і зміцнити обороноздатність країни.

Також ми писали про зменшення посадових окладів суддів: КСУ розглянув матеріали справи. Автор клопотання доводить, що положення Закону №1774 суттєво зменшили розмір матеріального забезпечення суддів, які не пройшли кваліфоцінювання, а це суперечить ч. 1 ст. 126 Основного Закону.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді