У КАС ВС повідомили, що суддівський корпус готовий забезпечити розгляд виборчих спорів

20:26, 21 марта 2019
Голова КАС ВС зауважив, що під час нинішнього виборчого процесу стало помітним підвищення рівня юридичного обслуговування кампаній кандидатів у Президенти.
У КАС ВС повідомили, що суддівський корпус готовий забезпечити розгляд виборчих спорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час зустрічі з представниками Місії для спостереження за черговими президентськими виборами в Україні у 2019 році міжнародної неурядової організації CANADEM висвітлив питання, пов’язані з судовим вирішенням виборчих спорів, порушеннями виборчого законодавства, перебігом виборчого процесу. Зустріч відбулася 20 березня 2019 року.

Голова Місії Ольга Одинська-Ґрод (Olya Grod) повідомила, що Місія працюватиме під час чергових президентських виборів в Україні, а також має намір повернутися на парламентські вибори восени.

Голова КАС ВС Михайло Смокович розповів, що Касаційний адміністративний суд розглядає виборчі спори в апеляційному порядку, а також є судом першої інстанції для розгляду спорів щодо встановлення результатів виборів. Виборчий процес швидкоплинний, строки розгляду справ незначні (2 дні), тому для забезпечення їх розгляду суд працює не лише в робочі часи, а й уночі, у вихідні і святкові дні.

Особливо велика робота проводиться щодо надання методичної допомоги суддям, і не лише Касаційного адміністративного суду, а й апеляційних і окружних адміністративних судів та місцевих судів, які розглядають виборчі справи на місцях. Отже, суддівський корпус 100-відсотково готовий забезпечити судовий розгляд виборчих справ, констатував голова КАС ВС. Він повідомив, що на теперішній час до КАС ВС надійшло 62 апеляційні скарги, усі з них розглянуті з дотриманням законодавчо встановленого дводенного строку.

Михайло Смокович відповів на запитання аналітика з юридичних питань Місії Олександра Дашко (Alexander Daschko).

Голова КАС ВС зауважив, що під час нинішнього виборчого процесу стало помітним підвищення рівня юридичного обслуговування кампаній кандидатів у президенти України. Він також відзначив покращення роботи Центральної виборчої комісії. Зокрема, на його переконання, лояльним був етап реєстрації кандидатів на пост президента, наприклад, Комісія, враховуючи судову практику на минулих виборах, надавала можливість внести виправлення при поданні документів.

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний реєстр виборців», повідомив Михайло Смокович, відпала велика кількість спорів щодо уточнення списків виборців. Він навів приклад, що у 2006 році приблизно з 9 тис. виборчих справ стосовно уточнення списків виборців було близько 7 тис. спорів, а зараз  до однієї тисячі. Очільник суду сподівається, що за відсутності такої категорії спорів цього разу буде до 2 тис. виборчих спорів.

Голова суду роз’яснив, що до суду наділені правом звертатися офіційні спостерігачі від кандидатів на пост президента, їхні довірені й уповноважені особи, офіційні спостерігачі від громадських організацій, а також від партій, які висунули своїх кандидатів на цей пост. Причому вони можуть звертатися до суду в разі виявлення порушень виборчого законодавства, навіть якщо їхні права не порушено.

Виборці можуть звертатися до суду тільки у тому разі, якщо порушено їхні права. Це стосується і міжнародних спостерігачів, які також можуть звертатися до суду лише у разі порушення їх прав, наприклад, відмови у допуску на виборчу дільницю або у реєстрації як спостерігачів.

Михайло Смокович наголосив, що результат виборів має вирішуватися під час голосування на виборчих дільницях, а суди мають захистити вибір українського народу. Він висловив переконання, що суди впораються з своїм завданням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що судді КАС ВС обговорили проблеми застосування Кодексу адміністративного судочинства.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси