Повернення державі комбінату Фірташа: Верховний Суд виніс рішення у справі

16:55, 22 марта 2019
КГС ВС скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій. Справу направлено на повторний розгляд.
Повернення державі комбінату Фірташа: Верховний Суд виніс рішення у справі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд направив на новий розгляд справу щодо повернення державі Запорізького титано-магнієвого комбінату. Про це повідомляє прес-служба САП.

Рішенням Касаційного господарського суду у складі Верховного Cуду від 22 березня 2019 року справу стосовно повернення у власність державі Запорізького титано-магнієвого комбінату направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Так, суд скасував рішення Господарського суду Запорізької області від 9 липня 2018 року, яким суд першої інстанції повністю задовольнив позов керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в інтересах держави до компанії «Толексіс Трейдинг Лімітед» та ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» щодо розірвання договору про заснування цього товариства та повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату, а також постанову Центрального апеляційного господарського суду від 12 грудня 2019 року, якою вказане рішення залишено в силі.

Тобто своїм рішенням суд частково задовольнив касаційні скарги відповідачів та, незважаючи на наведення прокурорами обґрунтованих заперечень проти поданих скарг, вирішив направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Мотиви такого рішення, з огляду на оголошення лише його резолютивної частини, наразі невідомі та будуть повною мірою оцінені Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою після ознайомлення з повним текстом.

У прес-службі САП зазначили: «Такий результат касаційного розгляду справи викликає не тільки здивування, з огляду на врахування всіх доводів відповідачів судами попередніх інстанцій та належного обґрунтування їх відхилення у відповідних рішеннях, а й глибоке занепокоєння через продовження нарощування боргових зобов’язань поточним менеджментом підприємства, фактично підконтрольним приватному інвестору, в умовах повної бездіяльності та споглядальної позиції Фонду державного майна України, як засновника та учасника цього товариства.

Наголошуємо, що на теперішній час в задоволенні позову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не відмовлено, натомість наведеним у ньому доводам має бути надана повторна оцінка. Таким відтермінуванням на невизначений строк повернення комбінату державі, створено ризики повного знищення його матеріального-технічної бази та пряму загрозу економічній безпеці й обороноздатності України.

Прокурори САП вимагатимуть якнайшвидшого повторного розгляду позову з одночасним вжиттям заходів, у тому числі в межах досудового розслідування, направлених на недопущення виведення активів підприємства, їх розкрадання та розтрати.»

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 9 липня 2018 року Господарський суд Запорізької області повернув державі майно ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», що входить до групи компаній DF Group бізнесмена Дмитра Фірташа.

Ще раніше, у листопаді 2016 року, до суду був переданий обвинувальний акт щодо директора підприємства, підозрюваного в розтраті майже 500 млн грн.

Також ми повідомляли, що Верховний Суд роз’яснив важливу деталь у справі щодо арешту майна в якості забезпечення позовуПри вжитті заходів забезпечення позову не потрібно обов’язково з’ясовувати вартість майна, на яке накладається арешт.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді