Зменшити рівень корупції: голова ВАКС зробила заяву щодо роботи суду

11:21, 13 сентября 2019
ВАКС допоможе Україні забезпечити стабільне зростання всіх позитивних показників суспільного життя.
Зменшити рівень корупції: голова ВАКС зробила заяву щодо роботи суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич повідомила, що ВАКС працює, щоб зменшити рівень корупції в Україні та забезпечити стабільне зростання всіх позитивних показників суспільного життя. Відповідна заява з’явилась у прес-службі суду в Facebook.

«За попередніми розрахунками Національної академії наук України, реальна вартість природного капіталу України досягає 320-380 трильйонів доларів. Інакше кажучи, на кожного українця природних багатств припадає приблизно на два мільйони доларів. Безкрайні лани, плодючі землі, корисні копалини, унікальне геополітичне розташування, сприятливий для сільського господарства клімат, потужний історичний спадок, вихід до моря, а також найцінніший капітал нашої країни: працьовиті, освічені, виховані, щирі та привітні люди… Здавалося б, Україна просто приречена бути заможною та сильною державою.

Натомість за внутрішнім валовим доходом на душу населення наша держава посідає ганебне 133 місце серед 186 країн; за рівнем життя Україна на 111 позиції серед 149 країн; за рівнем медицини ми на 81 місці з-поміж 89 країн; за рівнем безпеки наша країна є 140 зі 160 країн світу; за рейтингом ефективності національної системи освіти Україна є 42 серед 50 країн, в яких проводили дослідження…

Прикметно, що згідно з рейтингом найменш корумпованих країн світу, який щорічно формує міжнародна організація Transparency International, Україна посідає прикре 120 місце серед 180 країн світу.

Очевидно, що коли ми говоримо про корупцію, ми говоримо, перш за все, про несправедливий розподіл загальнонаціональних благ між громадянами. Інакше кажучи, грошові потоки від чи не найбагатших у світі ресурсів України або взагалі не потрапляють до бюджету, або потрапляють у значно меншій кількості, ніж повинні були б.

Як наслідок, держава не має достатнього фінансування для виконання функцій, які спрямовані на соціальний захист населення, оборону території, створення інфраструктури, охорону довкілля, забезпечення правопорядку, надання медичних та освітніх послуг високого рівня, тощо. Іншими словами, на забезпечення гідного рівня життя кожної людини, яка вважає Україну своєю рідною землею.

Усвідомлюючи свою місію, яка полягає у здійсненні правосуддя у кримінальних провадженнях щодо корупційних та пов’язаних з ними злочинів, працівники Вищого антикорупційного суду мали честь розпочати свою діяльність 5 вересня 2019 року. І лише за перший тиждень ми отримали та зареєстрували 197 процесуальних документів, «вік» деяких із них перевищує п’ять років, а «вага» сягає кількох кілограмів.

Ми не скаржимося. Просто констатуємо, що це складна та масштабна діяльність, якій судді та працівники апарату ВАКС готові присвятити кілька років свого життя.

Складність суддівської роботи полягає у знайденні балансу між діями, спрямованими на захист особи, суспільства та держави від корупційних і пов’язаних із ними злочинів, і, разом із тим, дотриманням прав особи підозрюваного, обвинуваченого, засудженого. Адже втручання у приватне життя людини, навіть тієї, яка притягується до кримінальної відповідальності, завжди повинне бути мінімально необхідним для досягнення мети цього втручання. А метою покарання за злочин у будь-якій цивілізованій країні є, перш за все, відновлення порушеного права, відшкодування завданої злочином шкоди, вплив на світогляд засудженого задля його повернення до органічного співіснування з іншими членами суспільства, і, безумовно, попередження вчинення цією особою та іншими людьми нових злочинів.

Працівники Вищого антикорупційного суду робитимуть все від нас залежне для того, щоб гідно та оперативно виконувати свої обов’язки. Ми працюємо, щоб зменшити рівень корупції в Україні та забезпечити стабільне зростання всіх позитивних показників суспільного життя», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що в Україні почав роботу Вищій антикорупційний суд

Також ми писали,  що до Вищого антикорупційного суду України у перший день роботи надійшло 14 клопотань.

До того ж відомо, як зміниться законодавство із запуском Вищого антикорупційного суду.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду