У межах CEPEJ підготовлено два нові документи у сфері медіації

11:33, 3 октября 2019
Медіація є одним із найпопулярніших альтернативних способів врегулювання спорів у розвинених країнах світу.
У межах CEPEJ підготовлено два нові документи у сфері медіації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Активна робота з розроблення міжнародних документів у сфері медіації проходить у межах Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ).

У 2017 році на базі CEPEJ поновила свою роботу спеціальна робоча група у сфері медіації (CEPEJ-GT-MED), в межах якої підготовлено Інструментарій з розвитку медіації — збірник базових документів, що можуть бути використані для запровадження інституту медіації в державах — членах РЄ.

У продовження роботи в зазначеній сфері під час останнього пленарного засідання CEPEJ, 13–14 червня 2019 року прийнято ще два важливих документи з медіації, а саме: Європейський довідник з розробки законодавства у сфері медіації (далі — Довідник) та Керівництво з розробки та моніторингу програм підготовки медіаторів (далі — Керівництво). Зазначені документи призначені для працівників судів і міністерств юстиції держав — членів РЄ та спрямовані на вдосконалення та розвиток функціонування судових систем у цих країнах.

У Довіднику викладено передовий досвід держав-членів Ради Європи та продемонстровано, як положення Інструментарію з розвитку медіації можуть ефективно застосовуватися на практиці. Цим документом національному законодавцю надаються рекомендації, що можуть бути корисними під час розроблення і прийняття законодавства про медіацію або внесення змін до чинного законодавства з метою узгодження національного регулювання з міжнародними стандартами та забезпечення високої якості медіації в державах — членах РЄ.

Довідник складається з двох частин. Перша містить рекомендації щодо розроблення проекту закону про медіацію. Кожну рекомендацію доповнено реальним прикладом — витягом із законодавства однієї з 18 держав-членів РЄ або міжнародного документа. Ці приклади наочно ілюструють застосовування рекомендацій у відповідних національних юрисдикціях на практиці.

Друга частина Довідника «Роз’яснення» детально пояснює практичне значення та важливість представлених у першій частині рекомендацій, надаючи для прикладу порівняльний аналіз національного законодавства у сфері медіації згаданих 18 країн. У «Роз’ясненні» також містяться посилання на різні документи, прийняті CEPEJ у межах Інструментарію з розвитку медіації, та положення міжнародних документів, таких як Сінгапурська конвенція про медіацію, Типовий закон ЮНСІТРАЛ (2018) та Директива 2008/52/ЄС про деякі аспекти медіації в цивільних та господарських правовідносинах.

Метою Керівництва є надання підтримки державам-членам РЄ у підготовці ефективних та якісних навчальних планів для медіаторів, гармонізація мінімальних стандартів у сфері підготовки медіаторів та забезпечення достатньої кількості добре навчених спеціалістів з медіації в кожній з держав — членів РЄ.

Довідка: Європейську комісію з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) засновано 18 вересня 2002 року відповідно до Резолюції (2002) 12 Комітету Міністрів Ради Європи. До складу CEPEJ входять 47 держав-членів Ради Європи. Метою роботи CEPEJ є підвищення ефективності роботи органів у сфері правосуддя в контексті впровадження стандартів та рекомендацій РЄ.

Вона є ініціатором багатьох досліджень у зазначеній галузі, зокрема порівняльного характеру, готує проекти рекомендацій, спрямовані сприяти застосуванню різноманітних документів РЄ з метою поєднання двох ключових принципів правосуддя: справедливості та ефективності.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що судді обговорили проблеми медіації в адміністративних спорах.

Також  Європейська комісія з ефективності правосуддя затвердила нові інструменти в сфері кіберправосудія і медіації.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області