КСУ розгляне справу щодо конституційності окремих положень Житлового кодексу

11:43, 12 ноября 2019
Постійне жиле приміщення, що надається особі, яку виселяють, повинно бути зазначено в рішенні суду.
КСУ розгляне справу щодо конституційності окремих положень Житлового кодексу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 листопада о 10.00 Перший сенат КСУ на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційною скаргою Щербака Євгена Леонідовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини другої статті 109 Житлового кодексу Української РСР. Про це повідомляє прес-служба Конституційного Суду України.

Згідно з положенням частини другої статті 109 Кодексу, громадянам, яких виселяють з жилих приміщень, одночасно надається інше постійне жиле приміщення, за винятком виселення громадян при зверненні стягнення на жилі приміщення, що були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку чи іншої особи, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного жилого приміщення; постійне жиле приміщення, що надається особі, яку виселяють, повинно бути зазначено в рішенні суду.

На думку автора клопотання, застосовані в остаточному судовому рішенні у його справі оспорювані положення Кодексу суперечать принципу юридичної визначеності як складовій верховенства права, гарантованого у статті 8 Конституції України.

Крім  того, Щербак Є.Л. зауважує, що положення частини другої статті 109 Кодексу суперечать приписам частини четвертої статті 13, статті 21, частин другої, третьої статті 22, частини першої статті 24 Конституції України.

Суб’єкт права на конституційну скаргу стверджує, що оспорювані положення Кодексу також суперечать приписам частини першої статті 30, частин першої, четвертої статті 41, частини першої статті 47, статті 48 Конституції України.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика палата КСУ розпочала розгляд справи щодо конституційності окремих положень КПК.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду