КСУ розгляне справу щодо конституційності окремих положень закону про пенсійне забезпечення

10:56, 12 ноября 2019
Суд розгляне окреме положення статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
КСУ розгляне справу щодо конституційності окремих положень закону про пенсійне забезпечення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 листопада о 10:00 Другий сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційною скаргою Олексієнка Миколи Васильовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремого положення першого речення частини четвертої статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 9 квітня 1992 року №2262–XII зі змінами (Закон).

Згідно з першим реченням частини четвертої статті 63 Закону, «усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом міністрів України».

Автор клопотання вважає, що окреме положення першого речення частини четвертої статті 63 Закону «на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України» суперечить частині першій статті 8, статті 22, частині першій статті 46, статті 48, частині першій статті 58, частині першій статті 64, пункту 6 частини першої статті 92 Конституції України.

Олексієнко М. В. зазначає, що внаслідок застосування в остаточному судовому рішенні у його справі оспорюваного положення Закону, яке, на його думку, надає Уряду України право встановлювати умови, розміри та порядок перерахунку призначених пенсій, а також виданої Кабінетом Міністрів України на виконання цього положення Постанови «Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. №393» від 13 лютого 2008 року №45, було суттєво обмежено право автора клопотання на отримання належно перерахованої призначеної пенсії та порушено гарантовані йому Конституцією України права, зокрема право на соціальний захист, що включає право на забезпечення у старості, право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика палата КСУ розпочала розгляд справи щодо конституційності окремих положень КПК.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду