Вищий антикорсуд задовольнив скаргу щодо бездіяльності службовця НАБУ

09:23, 15 января 2020
ВАКС зобов'язав службову особу НАБУ внести факти кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Вищий антикорсуд задовольнив скаргу щодо бездіяльності службовця НАБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ухвалою слідчого судді задоволено скаргу на бездіяльність службової особи Національного антикорупційного бюро України. Про це повідомляє Вищий антикорупційний суд.

«Скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність уповноваженої службової особи Національного антикорупційного бюро України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви від 17.12.2019 про вчинення кримінальних правопорушень — задовольнити. Зобов`язати уповноважену службову особу Національного антикорупційного бюро України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення після отримання колективного депутатського звернення - заяви народних депутатів України ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 про вчинення кримінальних правопорушень № 14-ДЗ від 17.12.2019», — йдеться у постанові суду.

Зокрема, у ВАКС наголошують, що ухвала суду не містить жодних посилань на кваліфікацію дій, щодо яких постановлено внести відомості до ЄРДР. Натомість, у заяві про вчинення кримінального правопорушення ставилося питання про вчинення Президентом України, строк повноважень якого сплив, та його оточенням, кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 , ч. 3 ст. 209 КК України. Звертаємо увагу, що ч. 5 ст. 191 КК України передбачає кримінальну відповідальність за привласнення, розтрату чи заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою. У свою чергу, частина 3 ст. 209 КК України встановлює кримінальну відповідальність за вчинення фінансової операції чи правочину з коштами або іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, а також вчинення дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких коштів, майна чи володіння ними, а так само набуття, володіння або використання таких коштів чи майна, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі. Відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України діяння, передбачені ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України віднесені до підслідності Національного антикорупційного бюро України та підсудності Вищого антикорупційного суду.

Вищий антикорупційний суд також роз’яснює, що відповідальність за державну зраду передбачена ст. 111 Кримінального кодексу України. Вона становить дії, умисно вчинені громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України. Розслідування зазначеного злочину належить до підслідності Служби безпеки України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВАКС роз’яснив рішення щодо відкриття провадження за фактом зловживань нардепа. 

Також  ВАКС розгляне справу екс-ректора Національного авіаційного університету. 

 

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді