ВАКС роз’яснив рішення щодо відкриття провадження за фактом зловживань нардепа

11:08, 10 января 2020
Вищий антикорсуд ухвалив скаргу на бездіяльність детективів НАБУ щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.
ВАКС роз’яснив рішення щодо відкриття провадження за фактом зловживань нардепа
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прес-служба Вищого антикорупційного суду зазначає, що, ймовірніше за все, у частих повідомленнях ЗМІ щодо рішення ВАКС йдеться про ухвалу слідчого судді від 3 грудня 2019 року у справі №991/2112/19.

Як повідомляється, 3 грудня 2019 року слідчий суддя Вищого антикорупційного суду постановила ухвалу про задоволення скарги на бездіяльність детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Зокрема, вищевказаною ухвалою уповноважених осіб НАБУ було зобов’язано внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою, яка була зареєстрована уповноваженими особами НАБУ 18 листопада 2019 року за вх. №Л-16869, та надати витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

Судове рішення мотивоване тим, що обов’язок слідчого прийняти заяву про вчинення кримінального правопорушення та протягом 24 годин внести за цією заявою відомості до ЄРДР виникає незалежно від обґрунтованості або необґрунтованості такої заяви, а також від наявності чи відсутності ознак складу злочину. Відтак, чинним процесуальним законом України не передбачено іншої можливості процесуального реагування на повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, ніж шляхом внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР у строки, визначені частиною 1 статті 214 КПК.

Водночас одна із засад кримінального провадження — диспозитивність передбачає, що слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їхній розгляд сторонами та віднесені до їхніх повноважень цим Кодексом.

В силу вимог закону щодо презумпції невинуватості та виходячи з поваги до приватного життя, суд воліє утримуватись від персоніфікації своїх повідомлень.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВАКС розгляне справу екс-ректора Національного авіаційного університету. 

Додамо, суддя-спікер ВАКС Інна Білоус пояснила, чому судді зазвичай не коментують розгляд справ, а також рішення, які приймають.

Також з’явились цікаві факти про ВАКС.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси