«Зручний суд» та «Модельні суди»: обговорили можливість уніфікації рекомендацій

15:10, 7 февраля 2020
Експерти також обговорили реалізацію основних проектів та ініціатив.
«Зручний суд» та «Модельні суди»: обговорили можливість уніфікації рекомендацій
Hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час Шостого засідання Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя, що відбулося 5 лютого, проведено презентацію та обговорення уніфікації напрацьованих рекомендацій за результатами проекту «Зручний суд» та розробки єдиного брендбуку судової влади для інформаційного забезпечення приміщень судів міста Києва (USAID)/Модельні суди («Право-Justice»), передає офіційний сайт ВРП.

Начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Оксана Лисенко поінформувала учасників щодо реалізації основних проектів з метою інформаційної доступності в судах протягом останніх двох років. Зокрема, спільно з Проектом Європейського Союзу «Право-Justice» ВРП бере участь в ініціативі «Модельні суди». Розроблено посібник, який передбачає навігаційну та інформаційну доступність, брендбук інформаційних табличок для розміщення в судових установах України тощо.

Крім того, за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя», Громадської організації «Центр демократії та верховенства права»,  Ради суддів України у трьох пілотних судах реалізовано проект щодо наповнення інформаційних стендів в єдиному стилі.

Крім того, були впроваджені й інші проекти.

Наприклад, реалізовано ініціативи спільно з Програмою USAID «Нове правосуддя» та Громадською організацією «Платформа прав людини» щодо аналізу відповідності інформації, яка розміщується на веб-сайтах судів, вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Українсько-канадським проектом «Підтримка судової реформи» та робочою групою Комунікаційного комітету системи правосуддя розроблено Пам’ятку щодо поведінки журналістів та громадських організацій в судах, яку на сьогодні розміщено в кожній судовій установі України.

О. Лисенко висловила пропозицію провести аудит реалізованих проектів щодо інформаційної доступності в судах, об’єднати всі проекти в єдиний продукт на базі ініціативи «Модельні суди» та розробити дорожню карту щодо його впровадження.

Також О. Лисенко запропонувала залучати всіх учасників судової системи до планування, розробки та впровадження дорожньої карти виконання проектів, якщо вони стосуються судової системи в цілому.

Міжнародний експерт Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Анна Адамска-Галлант презентувала проект єдиного брендбуку судової влади, зазначивши, що 20 лютого 2020 року у місті Харкові відбудеться презентація онлайн-версії посібника в рамках ініціативи «Модельний суд».

Під час зустрічі були презентовані проекти модельних табличок для роботи в судах, інструкція щодо створення яких розроблена Проектом Європейського Союзу «Право-Justice» спільно з ВРП, ДСА України та представниками судів.

Наразі планується їх застосувати у двох базових судових установах для впровадження напрацювань ініціативи «Модельний суд» міст Лозової та Краматорська, зазначила міжнародний експерт.

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький вказав, що на сьогодні планується виготовлення та розміщення інформаційних стендів у рамках проекту «Зручний суд» та інформаційних табличок у трьох модельних судах (Святошинському, Голосіївському та Деснянському районних судах столиці) після затвердження макетів Радою суддів України.

Також С. Чорнуцький зазначив, що ДСА України сприятиме поширенню брендбуку судової влади у всіх судових установах у рамках проекту «Модельний суд».

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, член Ради суддів України Віктор Остапук висловив готовність під час найближчого засідання РСУ розглянути вказане питання з огляду на необхідність впровадження таких новацій не тільки у модельних судах, а і в усіх судах України, та провести спільне засідання у разі згоди.

Ідею аудиту проектів та спільних дій щодо розробки дорожньої карти їх впровадження підтримав координатор сектору верховенства права і боротьби з корупцією представництва ЄС в Україні Манфредас Лімантас.

За результатами обговорення було досягнуто згоди про проведення наради за участю усіх представників органів врядування та самоврядування та проектів з метою обговорення та розробки плану дій щодо аудиту та впровадження вказаних ініціатив.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч представників Ради та представників Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» з метою обговорення актуального стану реалізації спільних проектних ініціатив, зокрема ініціативи «Модельні суди», та планування подальших кроків співпраці.  

Крім того, Проект EU Project «Pravo-Justice» оприлюднив посібник «Модельні суди: рекомендації щодо впровадження»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій та цікавих новин.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду