Керування авто у нетверезому стані: чи законно поліція використовує тест Drager, рішення суду

16:52, 11 июня 2020
Водій вирішив оскаржити використання працівниками поліції медичного  виробу «Drager Alcotest 6810».
Керування авто у нетверезому стані: чи законно поліція використовує тест Drager, рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одеським апеляційним судом розглянута апеляційна скарга М. на постанову Київського районного суду м. Одеси, якою М. визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 10 200 грн на користь держави, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 (один) рік. Стягнуто з М. в дохід держави судовий збір в розмірі 352 грн 40 коп. Про це інформує прес-центр суду.

Зокрема, в письмових поясненнях адвокат зазначав, що огляд М. на стан алкогольного сп’яніння було проведено працівниками поліції за допомогою газоаналізатора «Drager Alkotest 6810», який фактично не був дозволений до застосування Міністерством охорони здоров`я та Держспоживстандартом на день проведення огляду на стан алкогольного сп’яніння, а саме 28.10.2018 р.; вказував на розбіжність між фактичними показаннями температури навколишнього середовища та показаннями температури навколишнього середовища, зафіксованими вищенаведеним газоаналізатором «Drager Alkotest 6810».

Апеляційний суд, відмовляючи у задоволенні апеляційної скарги, виходив з того, що медичний виріб «Drager Alcotest 6810» був зареєстрований в Україні у встановленому порядку і внесений до державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення згідно зі Свідоцтвом про державну реєстрацію №7261/2007 від 10 лютого 2010 р.

У випадку, коли медичний виріб вже введено у експлуатацію і він застосовується за прямим призначенням, а термін дії Свідоцтва про державну реєстрацію на нього закінчився, користувач має право використовувати цей виріб, як мінімум, протягом терміну, вказаного в експлуатаційній документації.

Таким чином, використання медичних виробів Alcotest 6810 виробництва Drager Safety AG & Co.KGaA, Germany, які були завезені в Україну, придбані споживачем та введені у експлуатацію протягом часу дії свідоцтва про державну реєстрацію №7261/2007 від 10 лютого 2010 р., після закінчення дії вказаного Свідоцтва (10 лютого 2015 р.) є можливим за умови дотримання умов експлуатації, технічного обслуговування, калібрування та повірки.

Міжповірочний інтервал для категорії законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки «Вимірювачі вмісту алкоголю в крові та повітрі, що видихається» встановлено наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13 жовтня 2016 р. №1747 та становить 1 рік. Відповідно до Інструкції з експлуатації приладу для контролю на алкоголь повітря, що видихається, «Drager Alcotest 6810», інтервал технічного обслуговування кожні шість місяців: повірка калібровки.

Отже, відповідно до роздруківки газоаналізатора «Drager Alcotest 6810» та відповідно до листа, що надійшов до апеляційного суду від Управління патрульної поліції в Одеській області, повірку вищевказаного приладу «Drager Alcotest 6810», за допомогою якого працівники поліції 28.10.2018 р. проводили огляд на стан алкогольного сп’яніння М., було здійснено 25.06.2018 р., тобто в межах міжповірочного інтервалу. 

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 520/17288/18.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що користування телефоном за кермом автомобіля може бути доведено оператором мобільного зв’язку. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки