Запропоновані законопроектом № 3711 зміни дадуть ВРП можливість сформувати ВККС — Олексій Маловацький

15:28, 2 июля 2020
За результатами обговорення законопроекту № 3711 Комітет Ради з питань правової політики рекомендував включити документ до порядку денного сесії.
Запропоновані законопроектом № 3711 зміни дадуть ВРП можливість сформувати ВККС — Олексій Маловацький
hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Для судової системи і всього суспільства вкрай важливо ухвалити законопроект, який дасть можливість сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України. На цьому наголосив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, де розглядався відповідний проект закону. Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

Виступаючи на засіданні парламентського Комітету, Олексій Маловацький зазначив, що поданий до Парламенту Президентом України як невідкладний законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» (№ 3711) спрямований на врегулювання ситуації, яка склалася внаслідок прийняття Конституційним Судом України Рішення № 4-р/2020 щодо Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (№ 193-IX). КСУ зауважив, що зміна відповідно до Закону № 193-IX кількісного складу та суб’єктів призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України без запровадження відповідного перехідного періоду призвела до зупинення виконання конституційних функцій щодо добору та оцінювання суддів, неможливості здійснення Вищою радою правосуддя її окремих конституційних повноважень, створила істотні перешкоди для функціонування ефективного судочинства, а в окремих випадках унеможливила реалізацію громадянами права на доступ до правосуддя як вимог принципу верховенства права.

За словами Олексія Маловацького, через цю законодавчу прогалину ситуація щодо кадрового забезпечення судової системи стала критичною і потребує невідкладного реагування саме з боку Верховної Ради, оскільки тільки цей орган наділений повноваженнями ухвалювати законодавчі рішення. Запропоновані законопроектом № 3711 зміни дадуть Вищій раді правосуддя можливість сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та розпочати процес добору, кваліфікаційного оцінювання суддів, а також сприятимуть вирішенню інших питань суддівської кар’єри.

«На сьогодні десять судів в Україні не здійснюють правосуддя, у 79 судах працює по одному судді. Тобто наразі 89 судів перебувають у стресовій ситуації. Щотижня ВРП звільняє у відставку близько 14 суддів. Недостатність суддів у судах становить 32 %. Ще 30 % суддів мають право на відставку і, однозначно, ним скористаються, адже існує правова невизначеність і постійно змінюється нормативне регулювання в частині, яка стосується судової системи чи статусу суддів. Крім того, ми маємо серйозну ситуацію з незавершеними процедурами кваліфікаційного оцінювання, а саме щодо 50 % суддів загальних судів, які здійснюють правосуддя, такі процедури не завершено», – наголосив заступник Голови ВРП.

Стосовно конкретних норм законопроекту Олексій Маловацький повідомив, що Вища рада правосуддя підтримала норми проєкту закону щодо формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, однак визнала за доцільне визначити принцип формування ВККСУ, згідно з яким більшість її складу мають становити судді, як зазначено у Висновку Венеційської комісії щодо змін до законодавчих актів, які регулюють статус Верховного Суду та органів суддівського врядування, викладених у пункті 17, прийнятого на 121-му пленарному засіданні Комісії (Венеція, 6–7 грудня 2019 року).

«Принцип формування ВККСУ за участю іноземних експертів загалом відповідає принципам конституційності, водночас ВРП як конституційний орган, який відповідає за формування судового корпусу, має самостійно приймати остаточне рішення. У пункті 24 Висновку Венеційської комісії щодо Закону № 193-IX зазначено, що постійно діюча комісія у складі іноземних експертів викликає питання щодо державного суверенітету України», – зауважив Олексій Маловацький.

ВРП підтримує положення законопроекту щодо порядку припинення Верховного Суду України як юридичної особи та визначення статусу суддів Верховного Суду України. «В частині непорушності, гарантування прав суддів ВСУ Вища рада правосуддя не вбачає порушення конституційного принципу недоторканності або незалежності судової влади, оскільки законопроект спрямований на реалізацію суддями Верховного Суду України можливості зайняти посади у Верховному Суді і здійснювати правосуддя», – зазначив заступник Голови ВРП.

За результатами обговорення законопроекту № 3711 Комітет Верховної Ради України з питань правової політики рекомендував включити документ до порядку денного сесії.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, як будуть формувати нову ВККС, нові повноваження Вищої ради правосуддя, а ВСУ припинить існування. 

Крім того, депутати подали законопроект про внормування навантаження на суддів КАС.

Разом з тим, ВРП підтримала ініційований Президентом України законопроект про зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування.

Додамо, у Венеціанській комісії та МВФ розповіли про перспективи фільтрації членів Вищої ради правосуддя цивільними експертами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва