Законодавство не містить обов'язку роботодавця попереджати керівника закладу про закінчення терміну дії контракту

20:00, 9 июля 2020
Якщо після закінчення строку договору трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.
Законодавство не містить обов'язку роботодавця попереджати керівника закладу про закінчення терміну дії контракту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В силу норми ст.39-1 КЗпП України, якщо після закінчення строку трудового договору (пункти 2 і 3 статті 23) трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк. Такого висновку дійшов Одеський апеляційний суд у справі 522/12717/18, інформує прес-служба суду.

Одеський апеляційний суд залишив без змін  рішення Приморського районного суду м. Одеси та не знайшов підстав для визнання незаконним звільнення колишнього директора КП.

Встановлено, що КП перебуває у спільній власності територіальних громад, повноваження з управління яким делеговано обласній державній адміністрації. На підставі рішення Одеської обласної ради «про укладення контракту з директором комунального підприємства» було вирішено укласти контракт з Т. строком на 3 роки та доручено голові обласної державної адміністрації укласти відповідний контракт. Термін дії контракту було встановлено з 01.06.2015 року до 01.06.2018 року. Розпорядженням Одеської ОДА 01.06.2018 р. Т. було звільнено з посади директора у зв’язку із закінченням строку дії контракту.

Позивач Т., посилаючись на норму ст. 241-1 КЗпП України, стверджував, що останнім днем дії контракту було 31 травня 2018 року, і оскільки станом на зазначену дату сторони не вчинили жодних дій, які б свідчили про припинення трудових відносин, а 06.05.2018 року Т. продовжував виконувати свої обов’язки, то на переконання позивача Т. дію договору слід вважати продовженою на невизначений строк. Також позивач Т. ставив під сумнів наявність повноважень у голови Одеської ОДА на звільнення його з посади директора комунального підприємства.  

Апеляційний суд, відмовляючи у задоволенні апеляційної скарги Т., виходив з того, що суд першої інстанції вірно дійшов висновку, що останнім днем строку дії контракту, і відповідно робочим днем Т., було 6 травня 2018 року, оскільки про це прямо зазначено у самому контракті і не потребує доказування. Також апеляційний суд погоджується із позицією суду першої інстанції, що звільнення директора комунального підприємства Одеської обласної ради, у разі закінчення строку дії контракту, належить до повноважень голови Одеської ОДА, які були делеговані йому Одеською обласною радою.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про невиплату належних працівникові коштів при звільненні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде