В Україні не повинно бути судів без суддів: Малюська аргументував необхідність оперативної судової реформи

13:56, 21 октября 2020
Ключові законодавчі зміни у роботі судів України будуть імплементовані у три етапи: міністр юстиції.
В Україні не повинно бути судів без суддів: Малюська аргументував необхідність оперативної судової реформи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні не повинно бути судів без суддів, українці не мають роками очікувати на розгляд своїх справ. Тому наразі надзвичайно важливо максимально оперативно пройти перший етап судової реформи України. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська, передає пресслужба міністерства.

Він зазначив, що зміни, запропоновані законопроєктом №3711 дадуть змогу Вищій раді правосуддя якнайшвидше сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та, як наслідок, запустити процес добору, кваліфікаційного оцінювання суддів та вирішувати інші питання суддівської кар’єри. Усе це сприятиме подоланню кадрового «голоду» в судовій системі.

При цьому міністр юстиції зауважує, що проєкт закону №3711, не є повноцінною судовою реформою. Це – лише перший, найлегший і найпростіший із кроків у цьому напрямку, це – точкова, вузька ініціатива, спрямована на вирішення невідкладних питань у зв’язку з потребою формування ВККС та виконання рішень Конституційного Суду України.

Загалом ключові законодавчі зміни у роботі судів України будуть імплементовані у три етапи. Метою першого етапу буде запуск добору на вакантні місця суддів та виконання рішень Конституційного Суду України. На другому етапі буде вдосконалено процедуру добору членів Вищої ради правосуддя та її роботи. Третій етап буде присвячено проблематиці єдності судової практики.

Щодо питання повного підпорядкування ВККС Вищій раді правосуддя, Денис Малюська зазначив, це необхідно для визначення єдиного суб'єкта затвердження тих чи інших порядків, положень і методик для оцінювання кандидатів на зайняття вакантної посади судді. Однак реалізація такого кроку відбудеться в рамках наступних кроків по вдосконаленню профільного законодавства, у ході ширшої, структурної реформи, яка має бути ініційована після початку роботи ВККС.

За словами міністра, законопроєкт № 3711 прокладе шлях для другого етапу структурних реформ в судовій владі, який вирішуватиме питання створення етичної ради за участю міжнародних експертів та її компетенції, порядку функціонування служби дисциплінарних інспекторів ВРП, а також удосконалення порядку розгляду окремих адміністративних справ.

«Нині багато політичних сил виступають категорично проти залучення міжнародних експертів до питань, що стосуються судової влади в будь-якій, навіть дорадчій ролі. Однак лише відмовившись від практики взаємопоборювання та побудувавши конструктивний діалог ми зможемо напрацювати та втілити механізм якісного реформування судової системи в Україні», – додав Малюська.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» публікувала переклад Висновку Венеційської комісії щодо законопроєкту Зеленського 3711.

Раніше ВРП зробила заяву щодо висновку Венеціанської комісії по законопроекту № 3711.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України