Фінансове питання для судової влади впродовж року залишається надзвичайно критичним, — Богдан Моніч

15:43, 31 октября 2020
У РСУ зазначили, що наявний на сьогодні обсяг бюджетних призначень судової гілки влади є вкрай незадовільним і ставить під загрозу можливість відправлення правосуддя в Україні.
Фінансове питання для судової влади впродовж року залишається надзвичайно критичним, — Богдан Моніч
rsu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 30 жовтня, у Києві відбулося засідання Ради суддів України, у якому взяли участь 19 членів Ради: дев'ять були присутні у залі відеоконференцзв'язку Державної судової адміністрації України, а десять брали участь у засіданні через відеоконференцзв'язку. 19 членів Ради забезпечили кворум, що дозволило розглядати проекти рішень та приймати відповідні рішення, передає офіціний сайт РСУ.

У засіданні взяла також участь виконувачка обов'язків голови Державної судової адміністрації України, яка надала членам Ради аналітичну інформацію щодо фінансового забезпечення судів першої та апеляційної інстанції у 2020 році та щодо проєкту держбюджету на 2021 рік, яка лягла в основу рішень перших двох питань порядку денного.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що фінансове питання для судової влади впродовж року залишалось надзвичайно критичним позаяк не вистачало коштів не тільки на матеріально-технічне забезпечення діяльності судів, а й на виплату заробітної плати працівників апарату судів.

«На адресу Ради суддів України продовжують надходити численні звернення від судів щодо серйозних проблем із матеріальним забезпеченням судочинства, особливо що стосується поштових відправлень, зупинка яких становить загрозу для здійснення судочинства, та низького рівня оплати праці працівників апаратів судів. І ці ключові питання ми маємо вирішувати спільно з ДСА України», – сказав він.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч підтвердив, що, нещодавно, Комітетом ВРУ з питань правової політики була озвучена принципова позиція про те, що Комітет не буде голосувати за проєкт бюджету на 2021 рік допоки не будуть враховані потреби судової гілки влади саме на забезпечення правосуддя у 2020 році і саме у частині, яка стосується забезпечення діяльності судів першої та апеляційної інстанції.

Відтак, члени Ради суддів одноголосно підтримали рішення щодо фінансового забезпечення судів першої та апеляційної інстанції, у якому зазначили, що такий обсяг фінансових ресурсів для судової гілки влади є відмовою держави фінансово забезпечити судову гілку влади на тому рівні, який би гарантував її незалежність, про яку йдеться у Конституції України, міжнародних актах та рішеннях Європейського суду з прав людини.

У рішенні Ради також звертається увага Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Верховної ради України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народних депутатів України, що наявний на сьогодні обсяг бюджетних призначень судової гілки влади є вкрай незадовільним і ставить під загрозу можливість відправлення правосуддя в Україні.

Раніше «Судово-юридична газета» наводила позицію РСУ щодо того, як суддям отримати недоплачену через карантин винагороду

Крім того, Богдан Монич заявляв: «Міністерство фінансів каже нам, крутитесь як хочете».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду