Проект Держбюджету-2021 не зможе забезпечити всіх суддів посадовими окладами: Богдан Моніч

09:50, 4 ноября 2020
Фінансування судової влади у поточному році вже призвело до припинення відправлення поштової кореспонденції.
Проект Держбюджету-2021 не зможе забезпечити всіх суддів посадовими окладами: Богдан Моніч
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проєкт держбюджету на 2021 рік навіть не зможе забезпечити усіх суддів посадовими окладами. Суддівською винагородою будуть забезпечені лише 5245 суддів при прогнозованій чисельності 5413 осіб. Інші видатки у судах забезпечені лише на 29 %. На цьому наголосив Голова Ради суддів України Богдан Моніч під час участі у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань бюджету 2 листопада, передає пресцентр РСУ.

Голова РСУ, звертаючись до членів Комітету зазначив, що фінансування судів першої інстанції та апеляційних судів у 2020 році відбувалося вкрай незадовільно і призвело до припинення відправлення поштової кореспонденції в окремих судах.

 «Недостатнє фінансування судової влади поставило на межу виживання працівників апарату судів. Більше того його практично не має на виплату зарплати за листопад-грудень. Запропоновані бюджетом на 2021 рік обсяги фінансування є ще нижчими. Мінімально необхідна сума критичних видатків складає на 2021 рік становить 5 млрд 656,4 мільйона гривень», - наголосив Богдан Моніч.

Він також зазначив, що у проєкті Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", поданому Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України, ДСА України як головному розпоряднику бюджетних коштів на 2021 рік, передбачено видатки в обсязі 15 млрд 653,2 млн грн (із них 2 млрд 500 млн грн планові показники спеціального фонду державного бюджету), що менше показників поточного року на 46,6 млн грн. або 0,3 %. Водночас суддівська винагорода суддям завдяки зростанню рівня прожиткового мінімуму зросте на 8%, що не враховано у проєкті державного бюджету.

Виходячи із вказаних показників проєкту бюджету у 2021 році суддівською винагородою будуть забезпечені лише 5245 суддів при прогнозованій чисельності 5413 осіб та 22287 працівників апарату судів із середньою заробітною платою 9637 грн (на рівні обов’язкових виплат) при фактичній чисельності – 25047 осіб.

Інші видатки споживання (витрати на поштові марки, придбання паперу, оплату послуг маркувальних машин, виплату винагороди присяжним та інше) забезпечені лише на 29 % і становлять 447,6 млн грн при потребі 1 млрд 511,0 млн гривень.

А видатки розвитку повністю відсутні.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», 3 листопада на сайті Верховної Ради з’явився текст проєкту Державного бюджету на 2021 рік з правками після їх розгляду комітетом.

Зокрема, видатки на суди пропонують збільшити на 5,65 млрд грн

Нагадаємо, РСУ звернеться до Президента щодо ситуації з Конституційним Судом. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду