До КСУ надійшло подання щодо конституційності «карантину вихідного дня»

16:47, 23 ноября 2020
Автори подання оскаржують і положення постанови, яким передбачається заборона проведення планових заходів з госпіталізації
До КСУ надійшло подання щодо конституційності «карантину вихідного дня»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Конституційного Суду України 23 листопада надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень підпункту 17 пункту 10, пункту 15 постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22 липня 2020 року № 641 зі змінами. Про це повідомляє відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

Автори клопотання вважають, що окремі положення вказаної постанови не відповідають низці норм Основного Закону України, а також зазначають, що порушені у конституційному поданні питання мають особливе суспільне та економічне значення, оскільки стосуються, в тому числі, й життя і здоров'я громадян.

У конституційному поданні стверджується, що запровадженими обмеженнями порушено рівність конституційних прав і свобод громадян, внаслідок заборони працювати одним громадянам, у той час як інші громадяни працюють. На думку авторів подання, оскаржені в поданні заборони є безумовними, а їх фактична реалізація призводить до істотних (більше 50%) втрат доходу (заробітку) у суб’єктів господарювання, які працюють у різних економічних сферах.

Обмеження на здійснення планових заходів госпіталізації, на думку авторів, передбачає вибірковий підхід до надання медичної допомоги всупереч положенням статті 49 Конституції України.

Крім того, у поданні зазначається, що «регламентація підстав, порядку та обмежень, які можуть бути запроваджені в умовах надзвичайного стану, передбачена статтею 5 Закону України «Про правовий режим надзвичайного стану», відповідно до якого надзвичайний стан в України або в окремих її місцевостях вводиться Указом Президента України , який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом двох днів з моменту звернення Президента України. Стаття 64 Конституції України визначає перелік прав і свобод, які не можуть бути обмежені в умовах воєнного або надзвичайного стану. Інші права і свободи можуть бути обмежені лише в умовах воєнного або надзвичайного стану. Проте, станом на дату прийняття Кабінетом Міністрів України постанови № 641, воєнного або надзвичайного стану в Україні введено не було. Відповідно, будь-які обмеження прав і свобод громадян будуть вважатись неконституційними».

Раніше КСУ повідомив, коли відновить проведення пленарних засідань.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва