КСУ повідомив, коли відновить проведення пленарних засідань

15:01, 19 ноября 2020
Робота Конституційного Суду України не заблокована.
КСУ повідомив, коли відновить проведення пленарних засідань
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд України повідомив, що останнім часом у ЗМІ систематично з’являються повідомлення про нібито блокування роботи КСУ окремими суддями, щоб унеможливити проведення його пленарних засідань.

«Подібні чутки також поширюють окремі політики та громадські діячі. З метою недопущення перекручування інформації та введення громадськості в оману з цього приводу повідомляємо таке.

Відповідно до Конституції України та Закону України «Про Конституційний Суд України» орган конституційної юрисдикції складається з вісімнадцяти суддів. Наразі у його складі перебувають 15 суддів. У складі Конституційного Суду діють Велика палата, два сенати та шість колегій.

Відтак судова діяльність Конституційного Суду забезпечується не лише засіданнями Великої палати, яка діє у складі всіх суддів, і для повноважності її пленарних засідань необхідна присутність щонайменше 12 суддів Конституційного Суду. Перший та Другий сенати Суду діють у складі дев’яти суддів, водночас розгляд справ Сенату відбувається за наявності щонайменше шести суддів. Також у складі Конституційного Суду діють шість колегій, до яких входить по троє суддів.

У зв’язку з тим, що станом на сьогодні зафіксовані окремі діагностування захворювання на COVID-19 у декількох суддів та з метою недопущення розповсюдження захворюваності, більшість суддів Конституційного Суду України перебувають на самоізоляції та працюють дистанційно. Вказане зумовило відсутність кворуму для розгляду справ, що призвело до їх відкладення.

Водночас, перебуваючи на самоізоляції, судді продовжують вивчати та опрацьовувати матеріали справ до розгляду їх на засіданні Суду.

Також наголошуємо, що жодних письмових чи усних повідомлень від суддів Конституційного Суду про відмову брати участь у розгляді будь-яких справ немає.

Відразу після завершення лікування та при наявності кворуму робота Конституційного Суду України буде відновлена в повному обсязі. Разом з тим інформуємо, що Секретаріат Конституційного Суду України з урахуванням обмежувальних карантинних заходів продовжує виконувати покладені на нього завдання та обов’язки», — йдеться у заяві.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський збирається «лікувати» судову систему.

У Конституційному Суді підготували проект роз’яснення щодо рішення про повноваження НАЗК.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва