Фінансовий та кадровий колапс: назвали реалії судової влади України

14:20, 26 ноября 2020
Суддя Господарського суду Одеської області Дмитро Бездоля зазначив, що про реалії та перспективи в судовій владі говорити досить складно, адже наразі існує колапс.
Фінансовий та кадровий колапс: назвали реалії судової влади України
hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Першим кроком для вирішення питання кадрового дефіциту в судах є ухвалення проекту закону № 3711, який зробить можливим швидкий запуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, про що також було наголошено у висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) щодо законопроекту № 3711», – сказав Голова правління Громадської організації «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України», суддя Господарського суду Одеської області Дмитро Бездоля під час першої зустрічі в межах національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи», передає офіційний сайт ВРП.

Дмитро Бездоля зазначив, що Асоціація розвитку суддівського самоврядування України вітає започаткування Вищою радою правосуддя фахової дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи».

«Про реалії та перспективи в судовій владі говорити досить складно, адже наразі існує колапс, зумовлений незадовільним кадровим та фінансовим забезпеченням. Варто зазначити, що досить тривалий час ми не можемо змінити ці реалії – вже як рік не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Внаслідок непродуманого реформування та відсутності злагоди та конструктиву в суспільстві наразі ми спостерігаємо великий відтік кадрів не лише серед суддів, але й серед працівників апаратів судів. Ця проблема вимагає негайного вирішення», – наголосив він.

Також Дмитро Бездоля зауважив, що такий орган, як Вища рада правосуддя, має бути наділений правом законодавчої ініціативи, що надало б можливість більш результативно вирішувати нагальні питання і термінові проблеми судової влади.

На думку Вищої ради правосуддя, реформування у сфері правосуддя має бути послідовним та виваженим, відповідати нормам Конституції України, міжнародним стандартам та принципам Ради Європи, а всім законодавчим змінам має передувати ґрунтовна та всеохоплююча дискусія в широких професійних колах.

Нагадаємо, що Європейська комісія «За демократію через право» (Венеційська комісія) у своєму останньому висновку вказала, що реформування судової системи має відбуватися з урахуванням аналізу попередніх реформ, бути послідовною та впорядкованою.

Відповідно до висновку «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності» Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) асоціації суддів мають бути активно залучені до процесів, пов’язаних із реформуванням системи правосуддя.

Саме для цього у Вищій раді правосуддя започаткували публічні фахові обговорення останніх законодавчих ініціатив стосовно реформування судової системи. Зокрема, впродовж серії дискусій планується обговорювати законопроекти № 3711, № 3711-1, № 3711-2 та законопроект, підготовлений Міністерством юстиції України, щодо внесення змін до норм, які стосуються питань судоустрою і статусу суддів, у світлі висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) від 9 жовтня 2020 року щодо законопроекту № 3711.

Мета – напрацювання спільної позиції щодо визначення оптимального шляху до якнайшвидшого подолання проблеми кадрового дефіциту в українських судах та ефективного забезпечення права громадян на доступ до правосуддя.

До участі у національній дискусії запрошуються судді, представники органів суддівського врядування та самоврядування, адвокати, науковці, члени провідних професійних громадських організацій і асоціацій, представники органів виконавчої та законодавчої влади, міжнародні та національні експерти.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Києві відбулося перше фахове обговорення національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Ініціатором такого обговорення виступила Вища рада правосуддя, а участь в ньому взяли майже 50 представників органів та установ системи правосуддя, судді, адвокати, міжнародні та національні експерти, науковці, члени провідних громадських організацій та асоціацій, представники виконавчої та законодавчої гілок влади, правники, які відповідають за прийняття рішень у судовій владі.

Додамо, Богдан Моніч назвав найгострішу проблему судової влади.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси