Богдан Моніч назвав найгострішу проблему судової влади

12:47, 26 ноября 2020
За словами голови Ради суддів, найгострішою проблемою наразі є кадровий голод.
Богдан Моніч назвав найгострішу проблему судової влади
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Вирішення питання дефіциту суддів запропоноване у законопроєкті № 3711, щодо якого Рада суддів України висловила схвальну позицію, яка, до речі, збігається з позицією Вищої ради правосуддя та Верховного Суду. Водночас окремі положення законопроєкту Міністерства юстиції України несуть загрозу для незалежності судової влади та не відповідають Конституції України. А це повністю може паралізувати діяльність судової гілки влади», – заявив голова Ради суддів України Богдан Моніч, виступаючи під час першої зустрічі в рамках національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи», передає офіційний сайт ВРП.

Він звернув увагу на проблеми, які наразі існують в судовій системі, зокрема кадрове забезпечення та фінансування судів, непрацюючу Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, складні та довготривалі процедури щодо призначення та переведення суддів. Проте, за його словами, найгостріша проблема – це кадровий голод у судах.

«Вища рада правосуддя на сьогоднішній день є єдиним органом суддівського врядування, що не дозволяє остаточно заблокувати призначення суддів у суди. Радою було внесено понад 400 кандидатур на призначення суддями, що дозволило хоч якось перекрити той відтік кадрів, який є у судовій системі, хоча це і не вирішило питання кадрового наповнення апеляційних судів», - зауважив Голова Ради суддів України.

Також Богдан Моніч зазначив, що насамперед необхідно напрацьовувати певну стратегію розвитку судової гілки влади, не реформування, а саме розвитку судової влади. Він висловив побажання спільно напрацювати єдині фахові рекомендації саме з подолання першочергових проблем, які є сьогодні в судовій владі - відновлення роботи ВККСУ та заповнення вакансій у судах.

На думку Вищої ради правосуддя, реформування у сфері правосуддя має бути послідовним та виваженим, відповідати нормам Конституції України, міжнародним стандартам та принципам Ради Європи, а всім законодавчим змінам має передувати ґрунтовна та всеохоплююча дискусія в широких професійних колах.

Нагадаємо, що Європейська комісія «За демократію через право» (Венеційська комісія) у своєму останньому висновку вказала, що реформування судової системи має відбуватися з урахуванням аналізу попередніх реформ, бути послідовною та впорядкованою.

Відповідно до висновку «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності» Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) асоціації суддів мають бути активно залучені до процесів, пов’язаних із реформуванням системи правосуддя.

Саме для цього у Вищій раді правосуддя започаткували публічні фахові обговорення останніх законодавчих ініціатив стосовно реформування судової системи. Зокрема, впродовж серії дискусій планується обговорювати законопроєкти № 3711, № 3711-1, № 3711-2 та законопроєкт, підготовлений Міністерством юстиції України, щодо внесення змін до норм, які стосуються питань судоустрою і статусу суддів, у світлі висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) від 9 жовтня 2020 року щодо законопроєкту № 3711.

Мета – напрацювання спільної позиції щодо визначення оптимального шляху до якнайшвидшого подолання проблеми кадрового дефіциту в українських судах та ефективного забезпечення права громадян на доступ до правосуддя.

До участі у національній дискусії запрошуються судді, представники органів суддівського врядування та самоврядування, адвокати, науковці, члени провідних професійних громадських організацій і асоціацій, представники органів виконавчої та законодавчої влади, міжнародні та національні експерти.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Києві відбулося перше фахове обговорення національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Ініціатором такого обговорення виступила Вища рада правосуддя, а участь в ньому взяли майже 50 представників органів та установ системи правосуддя, судді, адвокати, міжнародні та національні експерти, науковці, члени провідних громадських організацій та асоціацій, представники виконавчої та законодавчої гілок влади, правники, які відповідають за прийняття рішень у судовій владі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва