Кримінальна відповідальності суддів за постановлення завідомо неправосудних рішень: РЄ надала експертну підтримку

12:05, 29 ноября 2020
Під час експертних консультацій міжнародні консультанти Ради Європи представили основні висновки досліджень.
Кримінальна відповідальності суддів за постановлення завідомо неправосудних рішень: РЄ надала експертну підтримку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс Ради Європи в Україні повідомив, що на виконання запиту комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності РЄ надала експертну підтримку поточному процесу вирішення проблемних питань щодо кримінальної відповідальності суддів за постановлення завідомо неправосудних рішень. Про це йдеться у пресслужбі Офісу РЄ в Україні.

«Після рішення Конституційного Суду України про визнання статті 375 Кримінального кодексу (що передбачала кримінальну відповідальність суддів за завідомо неправосудні рішення) неконституційною, РЄ провела тематичне дослідження та підготувала дві доповіді, які були передані комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. Зокрема, це:

  1. Огляд стандартів Ради Європи у сфері відповідальності суддів за неправомірні судові рішення, здійснений суддею Джуро Сесса, який є екс-президентом Консультативної ради європейських суддів (КРЄС), членом Бюро КРЄС та Головою Верховного суду Хорватії;
  2. Порівняльне дослідження щодо кримінальної відповідальності суддів за винесення неправосудних рішень, підготовлений професором Канстанціном Дзехцярьовим (Університет Ліверпуля) та паном Франческо Клементуччі, які порівняли підхід Англії та Уельсу, Франції, Італії, Молдови, Польщі та Іспанії у вирішенні питань кримінальної відповідальності суддів

23 листопада 2020 року РЄ провела експертні консультації для органів влади України, щоб обговорити висновки вищезазначених досліджень та сприяти професійній дискусії серед ключових зацікавлених сторін. Національні органи влади були представлені: паном Денисом Монастирським, головою комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності; паном Станіславом Кравченко, головою кримінального касаційного суду у складі Верховного суду; пані Ларисою Швецовою, членкинею Вищої ради юстиції; паном Віктором Остапуком, членом Ради суддів України; паном Романом Говдою, першим заступником Генерального прокурора України, а також іншими членами органів законодавчої та судової влади України», — йдеться у повідомленні.

Раду Європи представляли пані Олена Литвиненко, заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні; пан Тигран Карапетян, керівник підрозділу Східного партнерства та Російської Федерації Генерального директорату з прав людини та верховенства права, пан Андрій Кавакін, координатор проєктів Департаменту правового співробітництва Генерального департаменту з прав людини та верховенства права, а також міжнародні консультанти РЄ Джуро Сесса та професор Канстанцін Дзехцяроу. Модератором заходу була пані Ірина Кушнір, менеджерка проєкту РЄ «Підтримка впровадження судової реформи в Україні».

Під час експертних консультацій міжнародні консультанти РЄ представили основні висновки відповідних досліджень. Хоча і не існує єдиного підходу до кримінальної відповідальності суддів за постановлення завідомо неправосудних рішень, більшість європейських держав не встановлюють за це окремого складу злочину і вирішують проблеми судової доброчесності за допомогою загальної кримінальної відповідальності, що застосовується до всіх державних службовців (наприклад, як зловживання владою, хабарі, тощо), а також за допомогою дисциплінарної та цивільної відповідальності.

Після презентацій учасники ставили міжнародним консультантам конкретні питання та висловлювали свою думку з даної тематики. Дискусії під час заходу були плідними. Про це свідчить те, що коли консультанти та представники РЄ нагадали урядовим зацікавленим сторонам про відповідні стандарти РЄ, усі відомства, що приймали участь у заході, мали можливість поділитися своїми аргументами та занепокоєннями із членами комітету Верховної Ради з правоохоронної діяльності, які відіграють ключову роль у пошуку відповідного законодавчого вирішення питання кримінальної відповідальності суддів за постановлення завідомо несправедливих рішень.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що у КРЄС закликали залучати асоціації суддів до реформування системи правосуддя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду