У КРЄС закликали залучати асоціації суддів до реформування системи правосуддя

13:01, 18 ноября 2020
Консультативна рада європейських суддів застерігає від будь-яких втручань, які можуть порушити незалежність асоціацій суддів.
У КРЄС закликали залучати асоціації суддів до реформування системи правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Консультативна рада європейських суддів (КРЄС) закликає забезпечити можливості для реалізації права суддів на об’єднання та утриматися від будь-яких втручань, які можуть порушити незалежність асоціацій суддів. Про це йдеться у новому висновку КРЄС «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності», передає пресцентр Вищої ради правосуддя.

КРЄС зазначає, що асоціації суддів у європейських країнах мають різні цілі, кількість членів та кваліфікаційні вимоги для набуття членства, однак спільною рисою є їхнє головне завдання – встановлення та захист незалежності суддів, захист їхнього статусу та забезпечення належних умов праці. Таким чином, асоціації сприяють зміцненню та вдосконаленню верховенства права.

Також КРЄС наголошує, що асоціації суддів мають бути активно залучені до процесів, пов’язаних з реформуванням системи правосуддя.

У ВРП зазначили, що Рада в межах своїх повноважень активно застосовує висновки КРЄС, зокрема, щодо судоустрою і статусу суддів. Також ВРП постійно проводить консультації з суддівськими асоціаціями щодо нагальних для судової влади питань та аспектів впровадження судової реформи.

«Нещодавно Рада ухвалила рішення невідкладно розпочати у правничій спільноті публічне фахове обговорення законопроєктів, що змінюють норми, якими врегульовані питання судоустрою та статусу суддів. Це обговорення ВРП ініціювала задля напрацювання спільної позиції щодо визначення оптимального шляху до якнайшвидшого подолання проблеми кадрового дефіциту в українських судах та ефективного забезпечення права громадян на доступ до правосуддя», — наголошують у ВРП.

Відзначимо, КРЄС є дорадчим органом Ради Європи з питань, пов’язаних з незалежністю, неупередженістю та повноваженнями судді. Це єдиний орган в структурі Ради Європи, до складу якого входять лише судді.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП започатковує національне обговорення питань доступу до правосуддя серед професійної спільноти. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді