Маловацький: При розробці законів про судоустрій має бути врахована думка суддівської спільноти

14:46, 1 декабря 2020
У результаті неузгоджених дій законотворців виникає множинність правових режимів: заступник голови ВРП.
Маловацький: При розробці законів про судоустрій має бути врахована думка суддівської спільноти
Источник фото: hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Надзвичайно важливо налагодити конструктивну взаємодію між органами державної влади задля напрацювання спільного бачення напрямів розвитку судової системи та забезпечення доступу до правосуддя. Про це сказав заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час онлайн-засідання підгрупи «Правосуддя» галузевої робочої групи «Правова держава, юстиція», передає пресцентр ВРП.

Секторальна робоча група створена Міністерством юстиції України за погодженням із Секретаріатом Кабінету Міністрів України з метою проведення всебічного діалогу та напрацювання ключових пріоритетів розвитку України в конкретних сферах. У її роботі беруть участь представники державних органів та міжнародних партнерів, які надають Україні технічну допомогу.

За словами Маловацького, в межах робочої групи доцільно виробити рекомендації щодо зміни законодавства, щоб ініціативи не були розрізненими та невпорядкованими.

«У результаті неузгоджених дій держава отримує множинність правових режимів. Це не дає змоги органу державної влади ухвалити адекватне рішення. Міністерство юстиції не входить до системи органів судової влади, проте розробляє законопроєкти щодо реформування судоустрою і статусу суддів. Тому важливо покращити взаємодію, щоб під час розробки новел була врахована думка суддівської спільноти», – зауважив він.

Олексій Маловацький поінформував про пріоритети у роботі ВРП та наголосив на проблемних питаннях, які потребують невідкладного реагування з боку органів влади, зокрема:

  • недостатнє фінансування судів;
  • доступ у судові засідання в період карантину, зумовленого пандемією;
  • декларування.

Окремої уваги з боку органів влади, за словами Олексія Маловацького, потребує питання виконання рішень судів. «Жоден суд не буде мати довіри, якщо його рішення не виконуються. Це питання залежить від виконавчої влади. Якщо чинна система не ефективна, треба шукати альтернативні механізми та моделі для виконання судових рішень. Інакше правосуддя втрачає будь-який сенс», – наголосив Олексій Маловацький.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя визначила середній час для розгляду судових справ. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде