Вища рада правосуддя визначила середній час для розгляду судових справ

10:48, 25 ноября 2020
Показники середньої тривалості розгляду судових справ вирішено рекомендувати ДСА та РСУ.
Вища рада правосуддя визначила середній час для розгляду судових справ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя вирішила рекомендувати Державній судовій адміністрації України та Раді суддів України застосовувати показники середньої тривалості розгляду судових справ при ухваленні рішень та здійсненні заходів з питань організаційного забезпечення діяльності судів. Про це інформує пресцентр ВРП.

Зазначається, що показники середнього часу, необхідного для розгляду судових справ, можуть бути використані для визначення нормативної чисельності суддів та слугувати підставою для визначення пріоритетів фінансового забезпечення судової влади.

Нагадаємо, що відповідно до статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.

Рішенням Вищої ради правосуддя була утворена робоча група ВРП для опрацювання питань щодо кількості суддів у судах. Впродовж квітня – травня 2020 року робоча група із залученням представників ДСА України, Ради суддів України, Національної школи суддів України та експертів Програми USAID «Нове правосуддя» опрацьовувала надані ДСА України матеріали щодо визначення індикативного показника нормативного суддівського навантаження та коефіцієнтів складності судових справ, а також середньостатистичної тривалості роботи судді за рік.

З матеріалами Державної судової адміністрації України щодо показників середньої тривалості розгляду судових справ, коефіцієнтів складності судової справи в розрізі спеціалізації та інстанційності судів можна ознайомитись тут. Зі звітом за результатами оцінювання середніх витрат часу для розгляду справ для визначення коефіцієнтів навантаження суддів, підготовленим Програмою реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), – тут.

20 липня 2020 року до Вищої ради правосуддя надійшов лист ДСА України з доопрацьованими матеріалами дослідження щодо показників середньої тривалості розгляду судових справ, у частині визначення коефіцієнтів складності судової справи в розрізі спеціалізації та інстанційності судів.

28 липня 2020 року на черговому засіданні робочої групи представники ДСА України поінформували про здійснення узагальнення середнього часу, необхідного для розгляду судових справ місцевими (окружними) та апеляційними судами.

31 липня 2020 року Вища рада правосуддя звернулася до голів місцевих судів та апеляційних судів із проханням надати пропозиції та зауваження щодо можливості застосування як індикативних визначених ДСА України показників середньої тривалості розгляду судових справ, коефіцієнтів складності судової справи в розрізі спеціалізації та інстанційності судів. Пропозиції та зауваження судів було узагальнено Вищою радою правосуддя. Відповідні узагальнення надіслано РСУ, НШСУ та ДСА України.

НШСУ листом від 1 жовтня 2020 року повідомила, що було проведено індивідуальне вибіркове контрольне опитування серед 80 суддів-тренерів та суддів, які співпрацюють з НШСУ, щодо мінімальної кількісті справ, які може об’єктивно розглянути суддя місцевого загального суду за рік, а також щодо середнього фактичного строку розгляду справи/провадження суддею місцевого загального суду, який має бути закладений при розрахунках навантаження та коефіцієнтів, що необхідно застосовувати для визначення мінімальної кількості справ, яку може розглянути суддя місцевого загального суду за умов нормального (ненадмірного) навантаження протягом робочого часу. За результатами опитування найбільші відсотки набрали позиції: мінімальна кількість справ – 430, середній строк розгляду справи – 60 днів, коефіцієнт – кількість підсудних.

Заступник Голови ВРП Олексій Маловацький назвав це рішення визначальним і вкрай важливим: «Отримано свого роду точку відліку – об’єктивний показник граничного навантаження суддів. Він може бути використаний як розрахункова величина для визначення кількості суддів у судах, потреб матеріально-технічного забезпечення судів і загалом фінансування судів».

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що з’їзд Ради суддів, який мав відбутися у грудні, перенесений. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва