Суд скасував рішення 2010 року про оголошення жінки померлою: обставини справи

16:46, 22 января 2021
Жінка зникла у 2005 році, а у 2010 її оголосили померлою.
Суд скасував рішення 2010 року про оголошення жінки померлою: обставини справи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Полонського районного суду Хмельницької області звернулася мешканка Полонного із заявою про скасування рішення суду від 2010 року про оголошення її дочки померлою. Про це розповідає пресслужба суду.

Жінка пояснила, що її донька вела антигромадський спосіб життя і в липні 2005 року зникла. Через рік її оголосили в розшук. У 2008 році суд визнав її безвісно відсутньою, а у 2010 році – оголосив померлою.

Однак, у кінці 2019 року вона з'явилася за місцем проживання своєї дочки, в селі на Волині. Заявниця від онуки дізналася, що її донька жива. Згодом та й сама дала про себе знати, вимагаючи звернутися до суду щодо скасування рішення про оголошення її померлою.

У судовому засіданні донька заявниці повідомила, що всі ці роки вона з мамою і дочкою не спілкувалася, а коли їй потрібно було вклеїти в паспорт фотографію та зареєструвати місце проживання, дізналася, що її оголошено померлою. Тому підтримала вимоги заяви матері.

«За таких обставин суд, всебічно, повно й об'єктивно з'ясувавши обставини справи та надавши їм належну оцінку, з урахуванням того, що в матеріалах справи достатньо відомостей, що ідентифікують особу, зокрема, копії її паспорта та інших відомостей, дійшов висновку щодо наявності правових підстав для скасування рішення про оголошення (її) померлою», – констатує суд.

Відтак Полонський районний суд Хмельницької області задовольнив заяву матері. Скасував рішення Полонського районного суду Хмельницької області від 7 квітня 2010 року про оголошення її доньки померлою.

«Копію рішення суду надіслати у Полонський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції для анулювання актового запису про смерть», – ідеться у рішенні суду, яке не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва