У 2020 році на розгляді КЦС ВС перебувало понад 38 тисяч процесуальних звернень і справ

20:36, 22 февраля 2021
Збори суддів відбулися 19 лютого 2021 року.
У 2020 році на розгляді КЦС ВС перебувало понад 38 тисяч процесуальних звернень і справ
Джерело фото: Верховний Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На розгляд КЦС ВС за попередній рік надійшло більше 38 тисяч процесуальних звернень і справ, більше 27 тисяч уже розглянуто. Про це повідомив голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Борис Гулько на зборах суддів КЦС ВС, інформує пресслужба Верховного Суду.

На зборах доповідали:

секретар Пленуму, секретар Першої судової палати КЦС ВС Дмитро Луспеник, секретар Другої судової палати КЦС ВС Марина Червинська, секретар Третьої судової палати Валентина Висоцька і керівник секретаріату суду Віктор Капустинський.

Борис Гулько доповів про стан здійснення правосуддя у цивільній юрисдикції у 2020 році. Він зазначив, що торік судова система працювала у складних умовах. Фактичне недофінансування судів першої та апеляційної інстанцій, недоукомплектування вакантних посад суддів, плинність кадрів, зміна процесуального законодавства, карантинні обмеження, пов’язані з пандемією, та інші об’єктивні чинники призвели до накопичення в судах невирішених справ. «Тому незмінним завданням для суддів цивільної спеціалізації у 2021 році є забезпечення доступу громадян до правосуддя, вирішення цивільних справ у розумні строки, а для КЦС ВС, крім того, – забезпечення сталості та єдності судової практики», – сказав доповідач.

Він поінформував, що минулого року на розгляді судів України (крім Верховного Суду) перебувало 4 272 934 справи і матеріали, з них у судах цивільної юрисдикції (окрім КЦС ВС) – 1 309 947 справ і матеріалів. Розглянуто цивільними судами в минулому році 973 075 справ і матеріалів. Борис Гулько звернув увагу на те, що судді цивільної юрисдикції є слідчими суддями майже в кожному місцевому суді, також вони розглядають справи про адміністративні правопорушення, а в період виборчого процесу – справи адміністративного судочинства. Тому можна зробити висновок, що судді цивільної юрисдикції розглядають більше половини всіх справ, які надходять у суди всіх спеціалізацій.

За результатами розгляду апеляційних скарг середній показник скасованих судових рішень становив 38,7 % (у 2019 році – 39,5 %).

Упродовж 2020 року на розгляді КЦС ВС перебувало 38 226 процесуальних звернень і справ цивільного судочинства. З них розглянуто 27 245, на розгляді на кінець звітного періоду було 10 631, передано на розгляд Великої Палати ВС – 107, передано на розгляд палати та об’єднаної палати – 36 процесуальних звернень і справ.  

Доповідач зазначив, що в минулому році КЦС ВС розглянув 20 025 касаційних скарг (із тими, провадження в яких відкрито), повернуто та закрито провадження у 2 519 справах, відмовлено у відкритті проваджень у 8 317 справах, відкрито проваджень – 9 189. Борис Гулько звернув увагу, що за необґрунтованістю, коли є висновок ВС у подібних правовідносинах, відмовлено у відкритті провадження всього у 30 справах. «Тобто касаційний фільтр, запроваджений у 2020 році, фактично не працює», – сказав доповідач.

Середній показник скасованих судових рішень апеляційних судів минулого року становив 32,5 % (у 2019 році – 32,2 %). Тобто, за словами голови КЦС ВС, цей показник є незмінним протягом тривалого часу: кожна третя справа, в якій касаційний суд відкриває провадження, скасовується.

Дмитро Луспеник поінформував про роботу Першої судової палати КЦС ВС, а також об’єднаної палати КЦС ВС. Він зазначив, що у 2020 році на розгляді 18 суддів Першої судової палати перебувало 15 487 справ і матеріалів, а в 2018 році на 13 суддів їх було 27 254. Однак, за словами доповідача, і торішній показник є завеликим, він не відповідає ролі ВС, який є найвищим судом у системі судоустрою України.

Дмитро Луспеник наголосив, що торік судді палати у 996 справах ухвалили власне судове рішення, не передаючи справу на новий судовий розгляд. Це 47 % (у 2018 році – 32,5 %) від скасованих судових рішень. «Це дуже високий показник роботи ВС, якщо враховувати законодавче обмеження повноважень суду касаційної інстанції на оцінку та переоцінку доказів, на встановлення фактичних обставин. Раніше цей показник у касації (ВСУ і ВССУ) ледве досягав 10 %», – сказав Дмитро Луспеник.

Середньомісячне навантаження на суддю-доповідача Першої судової палати у 2020 році становило 51 справу і матеріал (у 2019 році – 68, у 2018 – 190,6). За словами доповідача, зменшення навантаження дало можливість суддям приділяти більше уваги якості судових рішень, зокрема, було більше часу для того, щоб ухвалювати власні рішення, а не передавати справи на новий розгляд.

Водночас навантаження на суддів у складі колегій було різне: у деяких суддів воно становило більше 600 справ і матеріалів, у деяких – 1500 справ на рік.

Днями завершено аналіз роботи об’єднаної палати КЦС ВС за 2020 рік, який буде доведено до суддів найближчим часом. Із 41 справи, переданої на розгляд ОП КЦС у 2020 році, розглянуто 31 справу. Лише у 10 справах ОП КЦС відступила від висновку, раніше викладеного в судовому рішенні колегії суддів іншої палати, в 1 – уточнила висновок, у 19 справах ОП КЦС не відступила від висновку колегії, 9 справ ОП КЦС передала на розгляд ВП ВС.

Дмитро Луспеник зазначив, що понад 90 % питань щодо застосування норм матеріального права вирішено ВП ВС. Поки що залишаються питання щодо застосування норм процесуального права, але вони, як правило, вирішуються на рівні касаційних судів і не надходять до ВП ВС.

Марина Червинська розповіла про роботу Другої судової палати КЦС ВС. Вона зазначила, що минулого року кількість суддів у палаті неодноразово змінювалася, на початок року до її складу входило 18 суддів, протягом року кількість суддів зменшилася на шість осіб.

2020-й рік для суддів Другої судової палати КЦС ВС був не менш напруженим, ніж попередні роки. Значною мірою це було зумовлено не лише великою кількістю поточних процесуальних звернень та справ, а й вхідним залишком, що з року в рік зменшується, але якого остаточно позбутися поки що не вдається.

Всього за звітний період на розгляді суддів палати перебувало 15 596 справ і процесуальних звернень, що на 20,5 % менше, ніж у 2019 році, і на 40,2 % менше, ніж у 2018 році. З них залишок справ і процесуальних документів на початок року становив 5 487 справ і матеріалів (на 8,5 % менше, ніж у 2019 році). 

За результатами розгляду справ колегіями палати залишено без змін 25,0 % рішень апеляційних судів,  скасовано 66,6 %, змінено 8,4 %. Таким чином, кількість судових рішень, які судом касаційної інстанції було залишено без змін, зменшилась на 7 %, скасованих – зросла на 3 %, змінених – зросла на 4 %.

Також Марина Червинська зазначила, що середньомісячне навантаження на суддів Другої судової палати у 2020 році (з урахуванням перерозподілених  справ) становило 55 справ і матеріалів (у 2019 році – 69 справ і матеріалів).

Валентина Висоцька поінформувала про роботу Третьої судової палати КЦС ВС. Вона зазначила, що палата була створена в травні 2019 року. Протягом строку роботи палати її кількісний склад постійно змінювався. Судді звільнялись у відставку, обирались до складу ВП ВС. Станом на 31 грудня 2020 року до складу палати входить 17 суддів, п’ять із них обрано до складу ВП ВС.

Середнє навантаження на суддю палати – приблизно 450 розглянутих справ. Однак деякі судді розглянули більше 530 справ.

Доповідачка звернула увагу на проблему порушення строків розгляду справ.

Також вона поставила перед суддями палати завдання – у першому півріччі розглянути залишок справ за 2018 рік – їх всього 166, та за 2019 рік – 2002 справи. «Нам створені належні умови праці, тому я вважаю, що ці завдання можуть бути виконані», – сказала Валентина Висоцька.

Віктор Капустинський зазначив, що пріоритетом секретаріату суду є якісна робота з організаційного забезпечення здійснення правосуддя, кваліфікованого надання громадянам передбачених законодавством судових сервісів та забезпечення функціонування установи як юридичної особи. «На мою думку, секретаріат у 2020 році належно забезпечив діяльність суду», – сказав доповідач.

Серед проблем у роботі секретаріату доповідач назвав плинність кадрів. Коефіцієнт цього показника протягом року зріс до 11 %, хоча природна плинність, як правило, не перевищує 5 %. Основною причиною плинності кадрів є не лише навантаження та понаднормова робота працівників, а й недостатня кваліфікація для роботи в офісі судді.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Верховному Суді відкриті нові зали засідань і зал для зібрання суддів.

Також «Судово-юридична газета» писала, що стало відомо, коли складе присягу новообраний суддя КСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду