КСУ розглянув конституційність окремих положень Виборчого кодексу

12:51, 21 мая 2021
Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання.
КСУ розглянув конституційність окремих положень Виборчого кодексу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Конституційного Суду України 20 травня на відкритій частині пленарного засідання у формі усного провадження розглядала справу за конституційним поданням 45 народних депутатів України, які звернулися до Суду з клопотанням перевірити на конституційність статті 133-191, підпункт 2 пункту 2 розділу ХХХХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Виборчого кодексу України (далі — Кодекс). Про це повідомляє пресслужба КСУ.

Під час судового засідання суддя-доповідач у справі Володимир Мойсик виклав зміст конституційного подання.

Суддя-доповідач повідомив, що автори клопотання звернулися до КСУ щодо перевірки на відповідність Конституції України вказаних приписів Кодексу. Зокрема, щодо конституційності статей 133-191, що структурно утворюють Книгу третю «Вибори народних депутатів України» Кодексу, яка регулює підготовку та проведення виборів народних депутатів України.

За словами Володимира Мойсика, у конституційному поданні заявники обстоюють позицію, що оспорювані положення Кодексу не відповідають низці статей Конституції України.

Автори клопотання стверджують, що запроваджена Кодексом «зміна системи виборів народних депутатів України зі змішаної (пропорційно-мажоритарної) на виключно пропорційну систему» порушила конституційний принцип юридичної визначеності, який є одним із елементів принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України, а також засадничі принципи права, позбавила легітимних очікувань та передбачуваної стабільності виборчого законодавства.

Народні депутати України вказують, що скасування мажоритарної системи відносної більшості позбавило громадян України права на самовисування на виборах народних депутатів України – права «самостійно, ґрунтуючись виключно на власному волевиявленні, балотуватися на виборах народних депутатів України», що обмежило гарантоване Конституцією України право громадян вільно обирати і бути обраними.

Заявники також зазначають, що закріплення виключного права висування кандидатів у народні депутати України лише за політичними партіями «містить ознаки узурпації влади та її монополізації політичними партіями», оскільки «лише партії вирішують за кого голосувати на виборах народних депутатів України» і “громадянин України не може самостійно реалізувати своє конституційно гарантоване право бути обраним та, як наслідок, не може вільно обирати…».

За словами судді-доповідача до органів державної влади, наукових та навчальних закладів було направлено запити для висловлення позиції щодо питань, порушених у конституційному поданні. Зокрема, до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції України, Центральної виборчої комісії, Всеукраїнської громадської організації „Комітет виборців України“, Всеукраїнської громадської організації „Громадська мережа «ОПОРА»“, Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Комітету з питань верховенства права Національної асоціації адвокатів України,  а також спеціальним радникам КСУ.

Під час пленарного засідання Суд заслухав пояснення учасників конституційного провадження щодо предмета конституційного контролю, а саме: представника суб’єкта права на конституційне подання, народного депутата України Антона Яценка, постійного представника Верховної Ради України у Конституційному Суді України Ольги Совгирі та представника Президента України у Конституційному Суді України Федора Веніславського.

На засіданні Федір Веніславський і Ольга Совгиря  висловили клопотання щодо закриття конституційного провадження у цій справі. Заявлене клопотання буде розглянуто на закритій частині пленарного засідання.

Дослідивши матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання, Суд перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.

Крім того, відбулися засідання Другого сенату та колегії суддів КСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва